WK schaken onbeslist na reguliere partijen

Veselin Topalov en Vladimir Kramnik beslissen de strijd om het wereldkampioenschap schaken vandaag in een tiebreak. De twaalfde en laatste reguliere partij eindigde gisteren in remise in Elista, de hoofstad van de Russische deelrepubliek Kalmukkië. De eindstand is daardoor 6-6.

De organisatie heeft vooralsnog niet gereageerd op het verzoek van Kramnik de vijfde partij opnieuw te laten spelen. De Rus verloor reglementair na zijn weigering verder te spelen. Manager Silvio Danailov van Topalov verweet Kramnik te vaak naar het toilet te gaan, een beschuldiging van vals spel.

In een brief aan voorzitter Kirsan Iljoemzjinov van de wereldschaakbond FIDE schreven Kramnik en diens manager Karsten Hensel eerder de tweekamp, inclusief een eventuele tiebreak, in zijn geheel onder protest te zullen uitspelen. Mocht Kramnik morgen tot nieuwe wereldkampioen worden gekroond, dan laat de Rus zijn protest varen. Wint de Bulgaar, dan erkent Kramnik de wereldtitel niet en stapt hij naar de rechter.

Bij een dergelijk vervolg van de tweekamp is de schaakwereld terug bij af. De strijd om het wereldkampioenschap in Kalmukkië werd vooraf gepresenteerd als een strijd der verbroedering, nadat de schaakwereld dertien jaar lang verdeeld was. Sinds 1993, toen de Rus Gary Kasparov en de Engelsman Nigel Short hun tweekamp in eigen hand namen en zich afscheidden van de FIDE, bestonden er twee stromingen.

De tiebreak tussen Topalov en Kramnik begint vandaag om 13.00 uur Nederlandse tijd. Eerst worden vier rapid partijen gespeeld, waarbij beide schakers 25 minuten bedenktijd hebben. Als er geen beslissing is gevallen, volgen twee blitz partijen, die ook wel ‘vluggertjes’ worden genoemd. Daarbij is de bedenktijd slechts vijf minuten. Is de tweekamp ook daarna onbeslist, dan spelen de twee een sudden death. Loting bepaalt de kleur van de speelstukken, vervolgens heeft ‘wit’ zes minuten bedenktijd, tegenover ‘zwart’ vijf minuten. Bij een remise is de schaker met de zwarte stukken wereldkampioen.