Partij van Slowaak Fico in isolement

Het blok van Europese socialistische partijen in het Europees Parlement heeft gisteren de Slowaakse regeringspartij Smer (Richting) van premier Róbert Fico geschorst. De maatregel is een protest tegen Fico’s besluit, een regeringscoalitie aan te gaan met de ultra-nationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS).

De maatregel – symbolisch van aard – wordt in juni volgend jaar door het blok van socialisten nog eens getoetst; dan kan de schorsing worden verlengd of beëindigd.

De europarlementariërs van Smer kunnen nu niet meer deelnemen aan bijeenkomsten van de 33 socialistische partijen die in het Europees Parlement zijn vertegenwoordigd. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een overkoepelende groepering in het Europees Parlement een nationale partij schorst.

De SNS staat bekend als een xenofobe en fel nationalistische partij die grossiert in uitlatingen tegen joden, de Hongaarse minderheid en de Roma. Na de toetreding tot de regering van Fico in juli heeft de SNS zich met het oog op de reacties van het buitenland zeer terughoudend opgesteld en zich onthouden van controversiële uitspraken. Haar leider Jan Slota zit ook niet in de regering van Fico. Bovendien heeft premier Fico beloofd politiek extremisme in zijn land geen kans te geven en alle aanvallen op etnische minderheden te straffen. Toch is het de afgelopen maanden tot uitingen van xenofobie gekomen, vooral tegen de Hongaarse minderheid.

Fico, een populist die de parlementsverkiezingen van deze zomer heeft gewonnen met de belofte sociaal pijnlijke hervormingen van zijn voorganger Dzurinda terug te draaien of af te zwakken, reageerde op de schorsing met de opmerking dat de socialisten in het Europees Parlement hem willen straffen. „Ze straffen Smer omdat de partij een beleid voert, gericht naar de mensen toe, omdat Smer strijdt tegen monopolistische bedrijven en omdat Smer geen coalitie is aangegaan met [de partijen van] de Hongaarse minderheid.” (AFP)