Over Brussel en de genocide

Hoe geschiedenis actueel kan worden. De volkerenmoord op Armeniërs ingenocide.jpg het Ottomaanse rijk zorgde voor politieke ophef in Nederland. En in het Franse parlement werd gisteren een wet aangenomen die het strafbaar maakt te ontkennen dat deze genocide heeft plaatsgevonden. (Hé, Frankrijk en Nederland, dat waren ook de landen die ‘nee’ zeiden tegen de Europese grondwet. Zou dat toeval zijn?)
Ook in Brussel worden er vragen gesteld over gesteld over de kwestie. Europees commissaris Olli Rehn gaat over de uitbreiding van de EU, en dus over Turkije. Hij vindt die Franse wet geen goed idee. Waarom? Omdat die wet ,,debat en dialoog verhindert”, zei zijn woordvoerder gisteren in de perszaal.
In sommige Europese landen is het al strafbaar om te ontkennen dat de moord op zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Wat is het verschil, vroeg een journalist. Waarom zou je de ene volkerenmoord niet mogen ontkennen en de andere wél? De woordvoerder zocht een uitweg. Er is nu een debat ontstaan in Turkije over de kwestie, zei ze. ,,Er is een opening. En dat is noodzakelijk voor verzoening tussen de verschillende groepen. Een wet zou daar een negatief effect op kunnen hebben. Verzoening is een belangrijke Europese waarde.”

    • Jeroen van der Kris