Internet uit de stekkerdoos

Het lijkt eng, maar is het niet: internetten via het elektriciteitsnet. Je hebt er opvallend weinig voor nodig.

Internet uit de stekkerdoos met de Powerline Communication
Internet uit de stekkerdoos met de Powerline Communication

Veel kabel- en adsl-modems hebben tegenwoordig wifi aan boord: met een vaste of draagbare pc kun je dan draadloos internetten. Laptops zijn vaak standaard al voorzien van wifi, aan een pc moet meestal nog een wifi-kaart worden gekoppeld.

Nadeel van wifi is dat de ontvangst moeilijk wordt in een groot huis met veel verdiepingen, en al helemaal wanneer daar dikke muren tussen zitten. Kabels trekken is dan meestal geen oplossing, maar er is wel een alternatief: internet uit de stekkerdoos.

Het idee is niet nieuw en diverse fabrikanten leveren al langere tijd producten op dit gebied. Nu storten ook de grotere fabrikanten zich op deze markt. Zo introduceerde Philips op een grote beurs in Berlijn de Powerline Communication (plc). Het gaat om minimaal twee kleine stekkers waarop een ethernetaansluiting zit. De ene stekker gaat in het stopcontact waar het modem staat. Vanuit het modem wordt weer een ethernetkabel op de stekker in het stopcontact aangesloten. De tweede stekker kan dan op een stekkerdoos in een ander vertrek in het huis worden geplaatst. Met een ethernetkabel kan daar dan weer een pc, spelcomputer of printer aan worden gekoppeld, vooropgesteld dat ook die is voorzien van een ethernetaansluiting.

Het elektriciteitsnet fungeert dus eigenlijk als bekabeling.

Volgens Philips en andere fabrikanten is het Nederlandse elektriciteitsnetwerk van dusdanige kwaliteit dat niet gevreesd hoeft te worden voor dataverlies of storingen, ook niet wanneer je stofzuigt. De lengte van de bekabeling mag alleen niet de 200 meter overschrijden.

Een groot voordeel van kabels is de stabiliteit van het signaal overal in het huis. Bij een draadloze verbinding neemt de kwaliteit al snel af naarmate de afstand toeneemt. Alleen voor video van zeer hoge kwaliteit (zoals hdtv) is het netwerk niet geschikt.

Groot voordeel is dat de ethernetverbinding niet vooraf geconfigureerd hoeft te worden. Je plugt ze gewoon in het netwerk.

Het starterspakket van Philips kost 129 euro voor twee stekkers en elke extra stekker kost 69 euro. Bedrijven als Tornado, Devolo, Linksys, Netgear en SMC leveren soortgelijke ethernetadapters voor het elektriciteitsnetwerk die even duur of duurder zijn.

    • Jan Libbenga