in de marge

http://c-clip.ontwerppunt.nl

De wasknijper kent vele doelen, net als de paperclip, die ook als hij tot haakje is verbogen weer nieuwe functies kan vervullen. De knijper wordt primair gebruikt voor het ophangen van de was. In de keuken houdt hij eenmaal geopende verpakkingen afgesloten en veel fietsers gebruiken hem als broekbeschermer.

De C-Clip is een variant op de wasknijper én paperclip, en ziet er mooi uit . De C-Clip is een vondst van het Haagse bureau Ontwerppunt, dat hem vorige week op de manifestatie Holland Innovation presenteerde. Hij bestaat, net als de ouderwetse knijper, uit drie losse onderdelen die in elkaar gezet worden.

Er zijn nog alleen prototypes, gemaakt van polyurethaan en van zamak, een acroniem, afgeleid van Zink, Aluminium, MAgnesium, Koper.

Ontwerppunt heeft patent op de C-Clip aangevraagd. Met een overheidssubsidie voor kleine bedrijven betaalden ze hiervoor, met inbegrip van het nieuwheidonderzoek, circa 1.600 euro. Bij een oplage van 10.000 exemplaren zou de C-Clip in deels metalen uitvoering volgens beide ontwerpers qua productie ongeveer 60 eurocent kosten en bij zeer grote oplagen, gemaakt van kunststof, nog geen dubbeltje.

Dat klinkt veel voor een nieuwe wasknijper, maar dat is de C-Clip, anders dan de vorm doet voorkomen, ook niet echt. Het lijkt nog het meest op een geinig hebbedingetje waarvoor je wel een bestemming vindt.

Lex Veldhoen

http://c-clip.ontwerppunt.nl/

    • Lex Veldhoen