Frankfurt en Rome azen op Euronext

Het gevecht om beursbedrijf Euronext is een nieuwe fase in gegaan. Gisteren werd bekend dat de Duitse en Italiaanse effectenbedrijven werken aan een fusie, waarbij ze ook Euronext willen betrekken.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Euronext aan dit plan wil meewerken. Eerder deze week zei het beursbedrijf dat het wel wil samenwerken met Deutsche Börse en bijvoorbeeld de aandelenhandel wil samenvoegen, maar dit is pas een optie als de overname van Euronext door de New York Stock Exchange een feit is.

De Duitsers en de Amerikanen hebben allebei een bod uitstaan op Euronext. Het bestuur en de raad van commissarissen hebben hun voorkeur uitgesproken voor de NYSE en wijzen consequent andere opties van de hand. In december moeten de aandeelhouders van Euronext zich uitspreken over een overname.

Borsa Italiana had al gezegd interesse te hebben om zich bij Euronext te voegen. „We willen hiermee een alternatief en beter voorstel voor Euronext presenteren”, zei bestuurder Massimo Segre gisteren tegen persbureau AP.

Ook vanuit de politiek neemt de druk op Euronext toe om eerst een sterke Europese speler te creëren voordat het zichzelf aan de Amerikanen verkoopt. De Franse president Jacques Chirac zei gisteren graag een „Europese oplossing” te zien.

De consolidatie in de beurzensector is al jaren aan de gang, met wisselend succes. Zo probeerden onder meer Euronext, Deutsche Börse en Nasdaq allemaal tevergeefs de beurs in Londen te kopen. Euronext zelf is ook een fusiebedrijf: het is de samenvoeging van de beursbedrijven van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en derivatenbeurs Liffe in Londen. Vanmorgen werd bekend dat de Japanse technologiebeurs Jasdaq praat met de Amerikaanse Nasdaq over een alliantie.

NYSE-topman John Thain heeft al gezegd dat hij hoopt dat de beurs van Tokio zich bij de combinatie NYSE-Euronext zal voegen.