Stroeve beurs-entree buizenmaker

De Zwolse buizenfabrikant Wavin ging vandaag naar de beurs. Maar beleggers toonden weinig interesse. Het bedrijf heeft een hoge schuld.

11 euro en 2 cent. 11 euro en 3 cent. 11 euro en 7 cent. De koers van de Zwolse buizenfabrikant Wavin, die vandaag zijn eerste notering heeft gekregen aan de Amsterdamse beurs, hield zich vanmiddag rustig. Dat staat in schril contrast tot de recente commotie rond het bedrijf, in de aanloop naar de beursgang.

De Vereniging van Effectenbezitters noemde de beursgang eerder deze week al riskant. De provincie Overijssel kondigde gisteren aan een onderzoek te beginnen naar de gang van zaken rond de verkoop van zijn aandelen Wavin, vorig jaar. De provincie vraagt zich af of ze niet te weinig geld voor die aandelen heeft gekregen.

De commotie heeft veel te maken met de twee investeringsmaatschappijen (private equity) die grootaandeelhouder zijn van Wavin en bijna 90 procent van de aandelen bezitten. Dat zijn het Britse CVC en het Nederlandse Alpinvest. Ze staken ruim een jaar geleden 80 miljoen euro eigen geld in Wavin en wilden met de beursgang ongeveer het negenvoudige hiervan ophalen.

CVC en Alpinvest hebben veel geleend geld in Wavin gestopt. Voor de beursgang bedroeg de schuldenlast van ruim 800 miljoen euro. Met een deel van de opbrengst van de beursgang wordt de schuldenlast teruggebracht tot 655 miljoen euro, maar Wavin heeft daarna nog steeds drie keer zo veel schulden als eigen vermogen. Volgens de VEB is dat een risicovolle financiering.

Wavin was zeven jaar geleden voor de helft in handen van olieconcern Shell. De andere helft lag bij de provincie Overijssel en circa twintig gemeenten. In 1999 verkocht Shell zijn belang aan CVC. Hoeveel de Angelsaksische investeringsmaatschappij er toen voor betaalde is niet bekend. Volgens een schatting zou het om circa 125 miljoen euro gaan.

Er kwamen vervolgens nieuwe managers bij het bedrijf. Van banken werd veel geld geleend om de groei van het bedrijf, met name door overnames, te financieren. Wavin is inmiddels de grootste fabrikant van kunststof buizen in Europa, met 7.300 werknemers en vestigingen in 27 landen.

Vorig jaar besloten de provincies en gemeenten die nog aandelen Wavin bezaten hun belang te verkopen aan CVC, dat zijn belang in Wavin daarmee uitbreidde naar 80 procent. Alpinvest kocht een belang van 9 procent.

Twee weken geleden kondigde Wavin een beursgang aan. CVC en Alpinvest wilden in eerste instantie 47 miljoen aandelen op de markt brengen. Vanmorgen bleek dat aantal te zijn verlaagd naar bijna 34 miljoen. De prijs van het aandeel Wavin, die volgens het bedrijf ergens tussen de 11 en 13,50 euro zou komen te liggen, werd uiteindelijk vastgesteld op 11 euro. Helemaal onderaan de bandbreedte dus.

Van de 34 miljoen op de markt gebrachte aandelen zijn er 13,7 miljoen nieuw. Van de opbrenst gaat 143 miljoen euro naar Wavin, de rest naar de huidige aandeelhouders, die vooralsnog met een groter belang in Wavin blijven zitten dan ze hadden gewild.

    • Marcel aan de Brugh