Robben-show blijft uit

Arjen Robben had tegen Albanië een hoofdrol voor zichzelf willen opeisen. De aanvaller van Chelsea stond echter opnieuw in de schaduw van de populaire Robin van Persie.

„Teleurstellend, niet goed, nou ja, eigenlijk gewoon slecht”, luidde de korte analyse van Arjen Robben over het optreden van Oranje tegen Albanië. De 22-jarige aanvaller van Chelsea had er zich vooraf nog zoveel van voorgesteld. Op de goede grasmat van de Arena zou hij veel beter tot zijn recht komen dan op het drassige veld in Sofia. Daar in Bulgarije was Robin van Persie zaterdagavond nog de grote man geweest. Tegen Albanië zou het weer tijd zijn voor een Robben-show.

In de aanloop naar het EK-kwalificatieduel moest de linksbenige voetballer al een kleine teleurstelling verwerken. Bondscoach Marco van Basten posteerde Ryan Babel aan de linkerkant, waardoor Robben werd verbannen naar de rechtervleugel. Van de zijkant moest hij centrumspits Van Persie van goede voorzetten voorzien. Dezelfde Van Persie had Robben tijdens het WK van afgelopen zomer tegen Servië nog verweten dat hij te zelfzuchtig was. Elkaars beste vrienden zullen de twee aanvallers niet meer worden.

Robben begon voortvarend aan zijn 26ste interland. Na twee minuten kreeg hij al een kleine kans op de openingstreffer, maar zijn inzet ging over. Kort daarop werd de oud-speler van FC Groningen en PSV door de defensie hard tegen de grond gewerkt. „Ik was er door. Dan had de scheidsrechter geel moeten trekken, maar dat deed hij niet”, sprak Robben na afloop. Toen hij vervolgens vijf minuten later een actie te ver doorvoerde en de bal kwijtraakte, klonk er gefluit van de tribunes. „Typisch Nederlands”, verzuchtte de international. „Ik vind dat wel triest, ja. Daar gaan spelers echt niet beter van spelen. In Engeland gebeurt zoiets niet.”

Daar waar Robben de hoon van het publiek over zich heen kreeg, werd Van Persie na zijn openingstreffer luid toegezongen. De voetballer van Arsenal is binnen een mum van tijd uitgegroeid tot publiekslieveling. Twee jaar geleden was Robben nog hot. Van Basten stelde destijds dat de Groninger wel eens de beste voetballer van de wereld zou kunnen worden. Zo ver is Robben nog lang niet. De nieuwe hoop van Nederland heet nu Robin van Persie. De voetballer wordt deze week in Voetbal International zelfs tot opvolger van Johan Cruijff gebombardeerd.

Robben heeft naar eigen zeggen leren inzien hoe relatief alle loftuitingen zijn. „Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Als je goed speelt worden opeens de meest gekke vergelijkingen gemaakt. En als het dan even wat minder gaat hoor je helemaal niemand meer. Ik moet gewoon lekker blijven werken. Dan komt het vanzelf goed.”

Op de vraag wat Robben dan van de ontwikkeling van ploeggenoot Van Persie vindt, reageerde hij koeltjes. „Hij schoot de bal er vandaag goed in.”

    • Koen Greven