REGIO KEUZE

Christiaan Huygens (1629-1695). De beroemdste Nederlandse wetenschapper heeft ook een aantal meteorologische vindingen op zijn naam staan. Zo ontwierp hij de contrabarometer en een windsnelheidsmeter. FOTO: Museum Boerhaave Museum Boerhaave

HAARLEM

Haarlems Dagblad Ter ere van het 350-jarig bestaan van het Haarlems Dagblad stelde kunstenaar Gerrit van Dijk een tentoonstelling samen met een selectie uit het fotoarchief van de oudste krant ter wereld. Van Dijk liet zich daarbij leiden door gebeurtenissen die elk jaar weer in Haarlem plaatsvinden, zoals Luilak, het Bloemencorso en het Jazzfestival.

Haarlems Dagblad 350 jaar: Elk jaar weer. T/m 19 nov in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl: www.dehallen.com

Boys in the Band „And they all get them out for/ The boys in the band”: muziektheatergroep Orkater organiseert in de Haarlemse Philharmonie een reeks avonden rond componisten die voor de groep werken. Met een aantal gastzangers put de groep uit het eigen rijke repertoire. Acteur Michel Sluysmans presenteert. De eerste avond gaat over Micha Hamel. Hij maakte de muziek voor Dienstmeid Zerline, een voorstelling die woensdag in première gaat bij de buren, in de Toneelschuur. Actrice Lies Visschedijk zingt nummers uit eerdere voorstellingen van Orkater.

16 ok Philharmonie, Lange Begijnestraat 11. Inl 0900-5111222 of www.orkater.nl.

KORTENHOEF

Lezing Dr. Jan Key, schrijver van De filosofie van Emmanuel Levinas-in haar samenhang verklaard voor iedereen, verzorgt 15 okt (11u) een lezing over Het Gelaat van Emmanuel Levinas. Frans van Dalen,vleugel, en Annoesjka Cabo, viool, omlijsten de lezing met muziek van Mozart en Ravel.

N.H.Kerk, Kortenhoefsedijk 168. Inl: 06-30946840 & www.kunstaandedijk.nl

UTRECHT

Culturele Canon Op 16 oktober wordt de Culturele Canon gepresenteerd. Maar is een Culturele Canon alléén wel voldoende? Moeten Nederlanders niet ook weten wat het op bèta-gebied gepresteerd heeft? Wie waren Lorentz of Huygens en waarom heeft ’t Hooft de Nobelprijs gekregen? Debat op 16 okt (20u) met Bais, Frans van Lunteren, Hester Bijl.

Filemon & Baucis, Janskerkhof 22. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Hell In Hell, de dansvoorstelling van Emio Greco en PC Scholten, speelt Greco zelf de Duivel. De anderen dansen rondom hem, vaak naakt, als wanhopige mensen die elkaar vertrappen voor de poort van de hel. Door hun prachtig gespierde en pezige lichamen komen ze krachtig over, kwetsbaar ook. Maar dat beeld kent een tegenhanger, van onschuldige mensen in het Paradijs. In hun bewegingen weerspiegelen de dansers vooral angst. De Hel, dat zijn niet de anderen, dat zijn wij zelf.

18 okt Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

OEGSTGEEST

Dichters van China Prof.dr. M. van Crevel, hoogleraar Chinese taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leiden, verzorgt 18 okt (20u15) een lezing met lichtbeelden over Dichters en gedichten in het China van nu.

K&O gebouw, Lange Voort 2u. Kaarten: 071-5237165 & www.ko-oegstgeest.nl

LEIDEN

Nieuw-Zeeland In 1957 emigreerde de 21-jarige Leidse fotografe Ans Westra naar Nieuw-Zeeland. Al snel begon ze met een fo-to project dat de rest van haar leven zou beslaan: het portretteren van de inwoners en cultuur van haar nieuwe land. Vijfenveertig jaar lang legde ze het dagelijks leven vast in contrastrijke portretten en straatbeelden, nu te zien in Museum Volkenkunde.

Ans Westra, foto’s van Nieuw-Zeeland 1959-2004. T/m 7 jan in Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl: www.volkenkunde.nl

John Denver „What to do with Denver when he’s dead”, vragen de vier fans van John Denver zich af in de voorstelling Waarom vloog jij weg in je Jetplane? Marijke Gubbels schrijft en regisseert een muzikale voorstelling over vier fans van de countryzanger John Denver. De fans dwepen met zijn zoete zang, zijn smetteloze blazoen en de diepe doorleefdheid van zijn teksten. Allengs worden ze steeds authentieker in hun gekwetstheid, en aandoenlijker in hun vergeefsheid. Zodat we tenslotte muisstil naar Denvers lied Leavin' on a Jetplane zitten te luisteren.

15 okt Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.