Rechter straft moord 40 procent zwaarder

Rotterdam. Rechters bestraffen levensdelicten zwaarder dan in het verleden. De gemiddelde opgelegde gevangenisstraf voor moord en doodslag is de afgelopen twaalf jaar 40 procent langer geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. De onderzoekers baseren hun bevindingen op een analyse van alle 2.917 moordzaken tussen 1993 en 2004. In 2004 legden rechters gemiddeld 8,9 jaar op voor moord of doodslag, in 1993 was dat nog 6,3. Rechters spreken jaarlijks ook gemiddeld vier keer levenslange gevangenisstraffen uit, tien jaar eerder kwam dat gemiddeld één keer per jaar voor. Volgens de onderzoekers wordt de stijging van de strafmaat voor levensdelicten nauwelijks veroorzaakt door de toegenomen ernst van misdrijven. De rechters zouden steeds meer toegeven aan de roep vanuit de maatschappij om zwaarder te straffen.