Planetoïde 10251 heeft nieuwe naam Mulisch gekregen

Rotterdam. De planetoïde die sinds zijn ontdekking in 1971 bekend stond als nummer 10251 heet vanaf nu Mulisch. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft met de naamswijziging ingestemd wegens Harry Mulisch` grote verdiensten ”als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers”. Mulisch zegt ”zeer vereerd” te zijn met de vernoeming: ”Toen ik het nieuws hoorde dacht ik: nu heb ik écht de hemel bereikt.” Mocht de Nobelprijs voor Literatuur, die vandaag wordt bekendgemaakt, weer aan hem voorbijgaan, dan beschouwt Mulisch de vernoeming als een niet geringe troostprijs. Mulisch: ”Deze planetoïde draait eeuwig om de zon en iedereen is na een jaar of zes vergeten wie de Nobelprijs won.” De planetoïde draait op een afstand van zo`n 350 miljoen kilometer tussen Mars en Jupiter in een baan om de zon en voltooit een omwenteling in 1301 dagen. Als Mulisch op zijn eigen planetoïde zou wonen, dan was hij nu 22 jaar oud. (NRC)