PCM stelt gratis krant weer uit

De lancering van een nieuwe gratis krant van uitgeversconcern PCM is opnieuw uitgesteld. Tussen de raad van bestuur en de commissarissen van PCM is irritatie ontstaan over de wijze waarop de nieuwe PCM-topman Ton aan de Stegge deze plannen heeft gepresenteerd, zo bevestigen bronnen binnen het concern.

Afgelopen dinsdag is voor de tweede keer gesproken over het plan voor de lancering van een gratis krant door PCM, dat ook de betaalde dagbladen NRC Handelsblad en nrc.next uitgeeft. Volgens PCM-commissaris Theo Strengers wil het uitgeversconcern meer tijd nemen voor „deze ingrijpende beslissing”. Ook over de te voeren strategie van PCM als concern is nog geen definitieve beslissing genomen, weet Strengers. „We zijn daarover nog in gesprek”, stelt de commissaris.

Aan de Stegge heeft verklaard dat de serieuze plannen voor een nieuwe gratis krant van de Volkskrant zijn uitgesteld. Volgens de woordvoerder van Aan de Stegge is het nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat er een gratis Volkskrant komt. „Een besluit daarover wordt op zijn vroegst over twee tot drie maanden verwacht.”

De beslissing is een tegenvaller voor de Volkskrant. Hoofdredacteur Pieter Broertjes kondigde twee weken geleden het initiatief aan. Er werd met grote voortvarendheid aan de krant gewerkt. Zo is een hoofdredactie benoemd en wordt personeel voor de krant geworven.

Ook de redactie van de Volkskrant vindt dat de hoofdredactie te veel haast maakt met het invoeren van de nieuwe gratis ochtendkrant, zo bleek tijdens een plenaire redactievergadering afgelopen maandag.

Er zouden te weinig details bekend zijn over de plannen voor de nieuwe gratis krant en de gevolgen daarvan voor de bestaande ochtenddagblad de Volkskrant. Over enkele weken zal de redactie nader worden geïnformeerd en wordt de mening van de redacteuren gepeild.

Het uitstel van de plannen is het gevolg van slechte communicatie binnen PCM. Volgens bronnen binnen het concern hadden de commissarissen veel vragen over een strategienota die deze zomer werd gepresenteerd door de PCM-top. Voordat alle vragen hierover waren beantwoord, presenteerde Aan de Stegge de plannen voor een gratis krant zonder de commissarissen hierover in te lichten.

Lees de mening van journalist Hubert Smeets over de gratis krant op www.nrc.nl/media.