Om naar uit te kijken

KLASSIEKE MUZIEK

Sofia GoebaidoelinaDe Russische componiste Sofia Goebaidoelina, beschouwd als ‘de erfgename van Sjostakovitsj’ krijgt deze maand twee festivals in ons land en is bij beide aanwezig. In Amsterdam wordt haar indrukwekkende muziek gespeeld van 13 t/m 15 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ. In Groningen klinkt Goebaidoelina naast Heiner Goebbels van 18 t/m 22 okt.

Inl www.muziekgebouw.nl en www.noordnederlandsorkest.

BEELDENDE KUNST

Henry MooreOp de gevel van het voormalige Rotterdamse Bouwcentrum,vlakbij het CS prijkt een wandreliëf van de Britse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986) uit 1955, zijn enige grote werk in baksteen. De komende maanden zal de Rotterdamse Kunsthal de beeldhouwer eren met een tentoonstelling die specifiek ingaat op de relatie tussen sculptuur en architectuur. Ruim 150 werken worden getoond, variërend van imposante bronzen sculpturen tot tekeningen uit de oorlogstijd. Het is de eerste keer in 40 jaar dat in Nederland zoveel werken van Moore bijeen zijn.

14 okt t/m 28 jan Kunsthal, Westzeedijk 341, R’dam. Inl www.kunsthal.nl

THEATER

Mefisto forever Met Mijn Mefisto maakt Vlaamse schrijver Tom Lanoye voor Het Toneelhuis zijn eigen versie van Klaus Manns verhaal over de bewust a-politieke artiest die zich door de politiek laat opslokken. Lanoye vervangt de nazi’s uit het origineel voor een hedendaagse rechts-radicale groep. Schoonheid is het wapen van de kunstenaar, maar hoe lang kan je dat volhouden? Waar eindigt de strategie en begint het fatale compromis? Guy Cassiers, nieuwe artistiek leider van het Antwerpse Toneelhuis, regisseert.

Première 13 okt Bourla Antwerpen. Aldaar t/m 21 dec. Nederlandse tournee in dec. Inl. 0032-3-2248844 of www.toneelhuis.be.

DANS

De Stilte Jongerendansgroep De Stilte brengt nieuw werk van Dylan Newcomb (ex-NDT) en Ann Van den Broek (De Châtel). In New combs Droommakers spelen de dansers een bekend improvisatiespel: het publiek mag drie woorden zeggen, waarop de spelers een choreografie maken. Zapitude 30 gaat over vluchtig consumeren (zappen) en houding en mentaliteit (attitude).

Première 12 okt Chassé Breda. Tournee t/m 8 feb. Inl 040-2946848.

POËZIE

Op 14 oktober vindt er van 12u tot 17u op vier plaatsen in Hoog Catharijne een poëzie-estafette plaats. Tien genomineerden, voor de HC-Trofee, lezen hun gedicht voor en trekken in optocht door Hoog Catharijne. De dichters worden begeleid door Arjan Witte, dichter/performer/muzikant (o.a. bij Spinvis) en Alexis de Roode dichter/performer.

Hoog Catharijne, Utrecht. Inl: www.slau.nl