Juventus gaat uit van strafvermindering

De clubleiding van Juventus gaat uit van strafvermindering in de fraudezaak rond het Italiaanse voetbal. Dat verklaarde voorzitter Giovanni Cobolli Gigli van Juventus gisteren na een twee uur durende beroepszaak bij sportautoriteit CONI.

Gigli zei op een aanzienlijke aanpassing van het aantal punten in mindering te rekenen, maar verwachtte geen nietigverklaring van de verkregen 17 strafpunten. Bij strafvermindering zou de kans op promotie van Juventus groeien. „Het verliep zoals we hadden verwacht”, zei Gigli. „We zijn tevreden, maar ik denk niet dat de uitspraak voor het einde van de maand komt.”

Juventus kreeg in juli van de rechter van het sporttribunaal in Rome te horen dat de club de laatste twee landstitels moest inleveren en een divisie teruggezet werd wegens betrokkenheid bij het omkoopschandaal. Vier andere betrokken clubs ontsnapten aan degradatie, maar moesten het seizoen in de Serie A beginnen met 19 (Fiorentina), 15 (Reggina), 11 (Lazio) en 8 (AC Milan) punten in mindering. Arezzo, dat al in de Serie B speelde, begon het seizoen met negen strafpunten.

Intussen speelt Juventus in de Serie B, waar de club met zeventien punten in mindering moest beginnen. De terugzetting leidde tot een leegloop bij de club uit Turijn. Patrick Vieira, Zlatan Ibrahimovic (Inter Milaan), Gianluca Zambrotta, Lilian Thuram (Barcelona), Fabio Cannavaro en Emerson (Real Madrid) vertrokken in de zomer naar Europese topploegen. Trainer Fabio Capello vertrok naar Real Madrid. Na een gelijkspel en vier overwinningen staat de ploeg van de Franse trainer Didier Deschamps op vier strafpunten.

Terwijl het nieuwe voetbalseizoen was begonnen, ging de juridische strijd door. De club uit Turijn zag begin september op het laatste moment af van een gang naar de burgerrechter om de straf aan te vechten, maar maakte de zaak aanhangig bij CONI, de arbitragecommissie van het Italiaans olympisch comité.