Gestopt met stoppen met roken

Van acupunctuur tot de wilskrachtmethode van Allen Carr, op talloze manieren probeerde Volkskrant-journalist Caspar Janssen (43) de afgelopen twee jaar van het roken af te komen. In het vandaag verschijnende boek Zak tabak, of het tragikomische verhaal van een verstokte roker (Plataan, 15 euro) doet hij verslag. „Zonder sigaret ben ik niks”, concludeert Janssen.

Na 25 jaar roken worden uw tanden bruin en krijgt u een bleke, grauwe kop. Waarom stopt u niet?

„Sommige mensen kunnen dat, anderen niet. Ik heb echt van alles geprobeerd. Soms hield ik het een paar weken vol. En dan ging ik weer de fout in. Het is misschien heel erg dat ik het zeg, maar roken is heerlijk.”

En nu bent u gestopt met stoppen?

„Ja. De innerlijke motivatie ontbreekt. Stoppen is niet zo moeilijk, maar het is gewoon heel aantrekkelijk om weer te beginnen. Nicotine verhoogt de adrenaline en werkt tegelijk ontspannend, een verrukkelijke combinatie. Ik werd ook zo treurig van al die mislukte stoppogingen. Steeds weer dat schuldgevoel: ‘Wat ben ik toch een sukkel’. Dat ik nu weer onbekommerd in het café mag roken, lucht enorm op.”

Een boek over hoe heerlijk roken is?

„Ik ben geen woordvoerder van de pro-rooklobby. Ik wil inzicht geven in de verslaafde geest. Rokers kunnen zich in mijn boek herkennen. Niet-rokende partners begrijpen misschien beter waarom stoppen tot problemen kan leiden.”

U schikt zich in uw rol van paria?

„Dat is ook zoiets. Tot de anti-rookregels drie jaar geleden van kracht werden, waren rokers nog niet meelijwekkend. Die setting met anti-rookcabines maakt ons tot een treurige mensensoort. Maar vergeet niet: 28 procent van de Nederlanders rookt.”

    • Arjen Ribbens