‘Boycot referendum Servië’

De voorzitter van het parlement van de Noord-Servische regio Vojvodina heeft gisteren opgeroepen tot een boycot van het referendum over de nieuwe Servische grondwet, eind deze maand.

Voorzitter Bojan Kostres wil de boycot omdat aan de aanvaarding van de nieuwe grondwet door het parlement geen enkele vorm van publiek debat is voorafgegaan, omdat de leden van het Vojvodijnse parlement zich niet over de grondwet hebben kunnen uitspreken en omdat Vojvodina niet de autonomie heeft teruggekregen die de regio in 1999 – ten tijde van het bewind van Slobodan Milosevic – is afgenomen.

De teruggave van die autonomie is geblokkeerd door de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij, de grootste in het parlement van Servië, die dreigde tegen de grondwet te stemmen als op de eis van Novi Sad zou worden ingegaan. Nu is bepaald dat over de mate van autonomie van Vojvodina in een later stadium zal worden beslist.

De oproep van Kostres is niet onomstreden in Vojvodina. Een woordvoerder van de Democratische Partij riep hem op, af te treden voordat hij wordt ontslagen.

Het VN-bestuur in Kosovo heeft gisteren laten weten het referendum over de Servische grondwet in Kosovo te ondersteunen noch te boycotten. Het zal zich volledig afzijdig houden, zo werd gisteren in Pristina gemeld. Rond 70.000 Kosovo-Serviërs staan op de Servische kieslijst ingeschreven. Voor hen worden enkele honderden stembureau’s ingericht. De Serviërs hebben de vredesmacht KFOR om bescherming gevraagd.

Volgens een peiling zal 56 tot 58 procent van de Serviërs in het referendum zijn stem uitbrengen; 53 procent van hen zal voor de nieuwe grondwet stemmen. Die grondwet omschrijft Kosovo als een onvervreemdbaar onderdeel van Servië. (VIP).