7 redenen om thuis te blijven

Prins Albert van Monaco in actie. ‘Dale a tu cuerpo alegria, Macarena. Hey, Macarena.’ Foto AFP Macarena dansen Oefen voor de N8 van de Uitzendkr8 in Tivoli (Utrecht) morgen, waar een poging wordt gedaan het wereldrecord Macarena dansen te verbreken. Zie ook 3fm.nl. montage de quatre photos du prince Albert de Monaco dansant sur le celebre tube "Macarena" du groupe espagnol Los del Rio, le 17 avril a Monaco, lors de la traditionnelle ceremonie des World Music Awards, recompensant les meilleures ventes mondiales de disques. (IMAGE ELECTRONIQUE) AFP

Macarena dansen

Oefen voor de N8 van de Uitzendkr8 in Tivoli (Utrecht) morgen, waar een poging wordt gedaan het wereldrecord Macarena dansen te verbreken. Zie ook 3fm.nl.

Wat hebben Al Gore, Madeleine Albright, prins Albert van Monaco en Bill Clinton gemeen? Ze hebben alle vier hun heupjes gedraaid op de Macarena, de zomerhit van al weer tien jaar geleden van Los del Rio. Het liedje stond 14 weken op nummer 1 op de U.S. Billboard Hot 100-lijst. Radiozender 3FM is de hit nog niet vergeten. Sterker nog, de week van de 90’s Request wordt morgenavond afgesloten met een poging het wereldrecord ‘Macarena Dansen’ te verbreken. Leuke aanleiding om weer even te oefenen: armen naar voor, eerst rechts dan links; de palmen van je handen omstebeurt naar boven; je rechterhand op je linkerschouder, je linkerhand op je rechterschouder; je handen op de achterkant van je hoofd, eerst rechts dan links; leg je rechterhand op je linkerheup, en je linkerhand op je rechterheup; je rechterhand op je achterwerk, daarna de linkerhand; schud met je kont links, rechts, links; klap en draai in een hoek van 90 graden naar rechts. (ML)

2 Film

Zus & zo

Ned. 3, 20.30-22.15u.

Het leven van de drie zussen, Michelle, Wanda en Sonja, wordt wreed verstoord als hun jongere homobroertje Nino besluit te trouwen en daarmee het familiebuiten in Portugal erft. Het huis aan het strand, Hotel Paraiso, lijkt opeens de enige weg naar het geluk. Wanda fantaseert over een galerie, Sonja over een plek om te schrijven en Michelle wil vooral rust. De drie zussen willen het huwelijk saboteren, maar lopen tegen elkaar aan.

3 Komedie

Extras

BBC 2, 22.00-22.30u

Van Ricky Gervais, die vermaard werd met zijn vorige serie The Office. Deze serie draait om figuranten die hopen op een wat meer om het lijf hebbende acteercarrière. Bekende acteurs staan overigens in de rij voor een gastrol. Vanavond de beurt aan Sir Ian McKellen. Andy wil serieus genomen worden en neemt een rol aan in een toneelstuk van Sir Ian. Zijn agent heeft hem echter niet verteld dat het stuk over homoseksuele liefde gaat.

4 Voorlichting

Spuiten en slikken

Gezellig hedonistisch programma dat educatieve functie schijnt te hebben. Hoofdgasten zijn presentatrice en actrice Fajah Lourens en Ted Langenbach, eigenaar van de Rotterdamse club Now&Wow. Met onder andere een reportage over een 28-jarige vrouw die door haar eerste vriendje is besmet met hiv. Verder testen Nicolette en Filemon de old school drug ether, voorheen voornamelijk bekend als schoonmaakmiddel.

5 Geschiedenis

Andere tijden

Ned. 2, 20.55-21.30u.

Toen Kongo (Congo) in 1960 onafhankelijk werd van België begon een roerige periode voor het land. Het leger muitte, diverse provincies probeerden zich af te scheiden en premier Lumumba werd vermoord. De nog in het land wonende Europeanen werden vaak doelwit van geweld. In 1964 deed zich een massale gijzelingsactie voor in de binnenlanden, waarbij ruim vijftig missionarissen werden gegijzeld door Congolese opstandelingen. Het liep uit op een tragedie. Eenendertig missionarissen werden op bloedige wijze afgeslacht, onder wie veertien Nederlanders. Zes vermoordde paters kwamen van de Kruisheren in Uden (NB). De kloostergemeenschap heeft hun dood nog steeds niet verwerkt. Andere tijden vond op de kloosterzolder beelden terug van de kloosteropleiding en sprak onder andere met een pater en een zuster die ternauwernood aan het bloedbad ontkwamen. (EL)

6 Gevoelsknopje

Emotieknopjes

www.futuronomie.com

Zou er ooit een eind komen aan de spin-off-producten voor de iPod? Je kunt de veredelde walkman van Apple pimpen met een plastic kaftje, optuigen met stralend Swarovski-juweel of vermommen als Gucci-gadget. Gek alleen dat de enige zichtbare elementen van de iPod, de imago versnellende witte oordopjes en snoertje, kaal blijven. Saai, want als de hele treincoupé vol zit met wit-be-oorde mensen zie je nog geen onderscheid. Waar zou die vrouw in mantelpakje naar luisteren? Een voorspelbare Chopin of heeft ze een radicaal dagje met Pink? Om voorbijgangers een indruk van je gemoedstoestand én je muziekkeus („Laat me met rust, ik ben depri en luister naar Radiohead”) dienen deze emotibuds, om aan de oordopjes te bevestigen. Voor elk wat wils: een neurotische (voor technohouse?), sceptische (voor prekerige hiphop) of vreedzame emotibud – voor emorock. (OvD)

7 Wedstrijd

Smack the Pingu

http://henriluoma.net/pingu

De redactie van nrc.next is uiteraard fel tegen dierenmishandeling. Maar een beetje virtueel tegen een pinguïn meppen, ja, dat doen we eigenlijk wel graag. Het spelletje Smack the pingu, te vinden op http://henriluoma.net/pingu, geeft ons de gelegenheid onze stress af te reageren. Doel van het spel is een pinguïn die (volledig vrijwillig overigens) van een ijsschots springt, zo ver mogelijk de Zuidpool op te slaan. Dit luistert vrij nauw: sla je te vroeg, dan gaat de pinguïn te hoog en stort hij halverwege in de sneeuw. Sla je te laat, dan komt hij niet verder dan honderd meter. Het record van nrc.next staat op 593 meter. Wij zijn ervan overtuigd dat deze afstand de hoogst haalbare is. Aan de lezer de uitdaging aan te tonen dat wij ongelijk hebben. Het (beeld)bewijs ontvangen wij graag op vanavond@nrc.nl. Tip: probeer hem te laten stuiteren, dan komt hij het verst. (AB)

Met bijdragen van Antoinette Brummelink, Olga van Ditzhuijzen, Ewout Lamé en Marleen Luijt