Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van een serie waarin oud-politicus Paul Rosenmöller op locatie praat met lijsttrekkers. In deze aflevering bezoekt hij VVD-lijsttrekker Marc Rutte thuis en gaat met hem mee naar „de hoofdstad van de wereld” New York, waar Rutte onder meer geconfronteerd wordt met dak- en kansloze New Yorkers. Ned.2, 20.35-21.35u. Foto Geert Poelgeest Poelgeest, Geert

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor het onderzoek onder de Nederlandse bevolking van 18 tot 60 jaar over hoe we het vertrouwen in de samenleving kunnen herstellen. Bijna 90 procent wil overheidssteun voor burgerprojecten en ruim baan voor burgerinitiatieven. Verder wil, aldus het onderzoek, de Nederlander teamsport en maatschappelijke stages stimuleren en moeten jongeren en mensen met een uitkering maatschappelijk nuttig werk doen. Ned.2, 19.25-19.55u.

documentaire

Child of our time: The children’s stories. Aflevering in een serie waarin 25 kinderen worden gevolgd die in 2000 zijn geboren. Vanavond over Megan en haar twee oudere zusjes die opgroeien op een boerderij in Wales. Megan is erg bazig, maar waarom is dat zo? BBC1, 20.00-20.30u.

Autumnwatch. Serie over de Britse fauna in de herfst. BBC2, 21.00-22.00u.

Anatomy of a crime: A bad character. Serie over het Britse rechtssysteem. Na een gevecht buiten de pub rijdt Michael Ganson op twee mannen in die niets met de schermutseling te maken hadden. Eén van hen overlijdt en de ander raakt in coma. Ganson beweert dat de aanrijding een ongeluk was. BBC2, 22.00-23.00u.

Ten days to victory. Eerste aflevering van een tweedelig docudrama over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. In de film wordt het verhaal verteld van tien verschillende mensen die ieder op hun eigen manier de laatste dagen van de oorlog en de bevrijding van Europa meemaakten. Met archiefbeelden en fragmenten uit dagboeken en brieven. België 2 (Canvas), 22.45-23.15u.

Görings letzte Schlacht: Das Tribunal von Nürnberg. Slot van een tweeluik over de rol die Hermann Göring tijdens het nazi-tijdperk speelde. Na tien maanden proces wordt de doodstraf uitgesproken. ARD, 23.40-0.25u.

Filmlab: Zo is dat. Portret van een 73-jarige Groningse boer die jaar in, jaar uit het ritme van de natuur volgt en in harmonie met de seizoenen leeft. Hij heeft een groot stuk land, maar een klein bedrijf. Van zijn ouders en grootouders heeft hij geleerd dat het erom gaat dat zijn boerderij precies genoeg oplevert. Niet meer, niet minder. Ned.2, 23.55-0.25u.

Die unbequeme Klima-Show: Al Gore und der planetarische Ernstfall. Portret van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore die zich tegenwoordig bezighoudt met het veranderende klimaat en de dreigende milieucrisis. ZDF, 0.25-0.55u.

VPRO’s import: High crimes in Shanghai. Franse documentaire uit 2004 van Sylvie Levey die 4 jaar in China woonde en research deed naar de doodstraf, maar gaandeweg steeds meer geïnteresseerd raakte in de vouwengevangenis van Shanghai, gelegen aan de rand van de stad in de wijk Songjiang. Ned.2, 0.25-1.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder meer een gesprek met publicist Martin Bril die verslag uitbrengt van de kook-battle tussen politici in Jamie Oliver's restaurant. Verder regisseur Martin Koolhoven over regisseur Stanley Kubrick en model Frederique van der Wal over haar nieuwe Amerikaanse tv-show. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn lijsttrekker Edwin de Roy van Zuydewijn van de Nederlandse Klokkenluiders Partij (NKP) en EO-presentator Arie Boomsma over zijn poging voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer te komen. Ned.1, 23.00-23.55u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing tot 20.30 uur en daarna een rechtstreeks verslag uit de Amsterdam Arena van het EK-kwalificatieduel van Nederland tegen Albanië. Het is voor het eerst in ruim veertig jaar dat Nederland en Albanië elkaar weer treffen. In 1964 speelden ze voor het eerst tegen elkaar. Interviews op het veld worden gedaan door Hans Kraay jr. en het commentaar komt van Leo Oldenburger. SBS6, 19.55-23.25, onderbroken door Hart van Nederland.

amusement

Man bijt hond. In een tijd dat sms- en msn-verkeer steeds populairder wordt, houdt de 93-jarige Michel Pekel het nog het liefst bij het versturen van morseberichten naar z’n mede morsevrienden. Alle nieuwlichterij op het gebied van communicatie is niet aan hem besteed. Hij is en blijft in de ban van het versturen van deze codeberichten, die vooral in de oorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. Ned.2, 18.55-19.25u.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de rubriek Televisie Voorkeur (11 oktober, pagina 23) wordt Edwin de Roy van Zuydewijn lijsttrekker genoemd van de Nederlandse Klokkenluiders Partij. Hij stond tweede op de lijst van deze partij, die niet kan deelnemen aan de verkiezingen. EO-presentator ArieBoomsma, aangekondigd als Tweede Kamerkandidaat voor de ChristenUnie, is zelf geen kandidaat. Hij ondersteunt lijsttrekker André Rouvoet.