Televisie Film van de dag

Smoke. Het eerste scenario van romancier Paul Auster zit vol kleurrijke figuren en dito verhalen met de sigarenwinkel van Auggie Wren (een mooie rol van Harvey Keitel) in hartje Brooklyn als uitvalsbasis. Er wordt flink wat afgepafd in Smoke, want bij een goed of sterk verhaal hoort nu eenmaal een sigaar. Net als in Austers romans is in Smoke het toeval de sturende kracht – het stomme toeval dat ervoor zorgt dat de personages elkaars pad kruisen, dat hun levensverhalen elkaar overlappen, en dat kleine gebeurtenissen, zoals een winkeldiefstalletje of een onopgemerkt verkeerslicht, grote gevolgen hebben. De vele verschillende, met smaak vertelde verhalen geven Smoke iets los en gemoedelijks die bij elkaar worden gehouden door de knappe acteerprestaties. De film won in Berlijn de Zilveren Beer en het volledig geïmproviseerde vervolg, Blue in the Face, is bijna net zo leuk.(Wayne Wang, 1995, VS), Ned. 3, 20.30-22.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg