Planetoïde 10251 heet nu ‘Mulisch’

De planetoïde die sinds zijn ontdekking in 1971 bekend stond als nummer 10251 heet vanaf nu Mulisch. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft met de naamswijziging ingestemd wegens Harry Mulisch’ grote verdiensten „als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers”, aldus een nieuwsbrief van het Minor Planet Center, dat onder de IAU opereert.

Mulisch zegt „zeer vereerd” te zijn met de vernoeming: „Toen ik het nieuws hoorde dacht ik: nu heb ik écht de hemel bereikt.” Mocht de Nobelprijs voor Literatuur, die morgen wordt bekendgemaakt, hem weer voorbijgaan, dan beschouwt Mulisch de vernoeming als een niet geringe troostprijs.

Mulisch: „Deze planetoïde draait eeuwig om de zon en iedereen is na een jaar of zes vergeten wie de Nobelprijs won.”

De planetoïde Mulisch heeft een diameter van ongeveer 5,5 kilometer. Hij draait op een afstand van zo’n 350 miljoen kilometer tussen Mars en Jupiter in een baan om de zon en voltooit een omwenteling in 1301 dagen. Als Mulisch op zijn eigen planetoïde zou wonen, dan was hij nu 22 jaar oud.

Een planetoïde is een object dat rond de zon draait, maar te klein is om planeet te mogen heten.

Er zijn meer planetoïden naar Nederlanders vernoemd: http://www.astronieuws.nl/NL-plan.html

    • Reinier Kist