Onveilig azc Leiden moet dicht

Het asielzoekerscentrum (azc) in Leiden gaat op termijn dicht omdat de brandveiligheid van het pand tekort schiet. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gisteren laten weten.

De organisatie zet per direct extra brandwachten in die de situatie in en om het gebouw in de gaten houden. Ook moeten bewoners de bovenste verdiepingen van de voormalige zusterflat van dertien etages verlaten. Het COA laat geen nieuwe bewoners meer toe in het azc en laat de huidige 476 bewoners in fases verhuizen.

De brandweer van Leiden had al zorgen over de brandveiligheid van het pand. Een recente ontruimingsoefening nam die niet weg. De gemeente verzocht het COA daarop maatregelen te nemen. Vooral de ontruiming van de bovenste verdiepingen is problematisch, zo bleek tijdens de oefening. (ANP)