Maar één twijfelgeval bij Oranje

Nigel de Jong is het enige twijfelgeval in de opstelling van Oranje, dat vanavond tegen Albanië speelt in de EK-kwalificatie. Verder blijft de ploeg die zaterdag gelijkspeelde tegen Bulgarije (1-1) ongewijzigd.

De Jong kreeg in het waterballet van Sofia pijn aan zijn rechterknie, waaraan hij eerder dit jaar is geopereerd. Enkele weken geleden ontstond er al irritatie en vochtvorming. De speler van Hamburger SV gunt zichzelf echter geen rust. Zijn vorm vertoont een stijgende lijn en hij wil absoluut spelen vanavond. De Jong zegt moeilijk rust te kunnen nemen door het grote aantal wedstrijden in deze periode van het seizoen.

Volgens KNVB-arts Gertjan Goudzwaard neemt De Jong „een afgewogen” risico als hij vanavond speelt. „De coach en de speler beslissen hierover”, meent de medicus van de voetbalbond.

Als bondscoach Marco van Basten besluit De Jong aan de kant te laten, is Stijn Schaars zijn logische vervanger. Met de speler van AZ kan Van Basten ook nog schuiven tijdens de wedstrijd. Schaars zal dan ongetwijfeld beginnen als verdedigende, centrale middenvelder die met de zogenoemde ‘punt naar achteren’ speelt. Als het verloop van het duel dat toelaat, kan de bondscoach Schaars doorschuiven naar linkshalf en Wesley Sneijder in het kielzog van centrumspits Robin van Persie met de ‘punt naar voren’ laten opereren. Maar Van Basten liet gisteren weten dat er ook veel voor te zeggen valt met hetzelfde elftal te spelen als tegen Bulgarije: „Als je vaker in dezelfde samenstelling speelt, zorgt dat voor meer automatismen.”

Van Basten heeft begrip voor clubs die een vergoeding willen voor hun internationals. Als ze geblesseerd raken tijdens een interland, heeft de club een probleem én moet ze het salaris doorbetalen. Dirk Kuijt is niet beschikbaar voor Liverpool wegens een verrekte enkelband opgelopen tegen Bulgarije. Liverpool-manager Rafael Benítez wil nu dat de KNVB zijn salaris betaalt. Van Basten acht de eis onuitvoerbaar. „Arme landen kunnen niet de honoraria ophoesten van spelers die bijvoorbeeld in Engeland voetballen. Ik zie meer in het inkrimpen van competities.”