De wilde bende

De Duitser Joachim Masannek is de schepper van een jongenswereld vol voetbal en boomhutten. In werkelijkheid, met zijn eigen zonen die dromen van Bayern München. In zijn kinderboekenserie De wilde voetbalbende, waarin elk deel losjes is geschreven rond een van de personages. En nu met de film De wilde bende, die is gebaseerd op het eerste deel van de boekenserie (rond aanvoerder Leon). Terwijl ze in Duitsland deel 4 al opnemen, wordt in Nederland deze week net deel 1 uitgebracht, uit 2003. Het gegeven is klassiek: samengeraapt stelletje straatvoetballers moet een schier onoverwinnelijk elftal verslaan in een wedstrijd. De uitwerking is helaas veel minder inventief dan in een voetbalfilm als In Oranje.

De onvermijdelijke obstakels zijn weinig origineel: huisarrest en knollenveld. De jonge personages, die naar elkaar toe horen te groeien, zijn alleen uit elkaar te houden door de verschillen in lichaamslengte en stemvolume. Vooral dat laatste, want ook deze kinderfilm is besmet met de verbale agressie die gekweekt is in de tv-cartoons. Tegenstanders worden afgebekt, ouders krijgen een grote mond en zelfs vrienden worden uitsluitend korzelig toegesproken. Gelukkig staan er op de geluidsband veel liedjes en is er één grappige scène, waarin een aanval op de boomhut inventief wordt afgeslagen. Alles bij elkaar goed voor een kwartier lekker kinderfilmgevoel.

De wilde bende. (Die wilde Kerle). Regie: Joachim Masannek. Met: Jimi Ochsenknecht, Raban Bieling, Sarah Kim Gries, Constantin Gastmann. In: 58 bioscopen.