Bookerprize gaat naar Kiran Desai

De Indiase schrijfster Kiran Desai (35) heeft gisteren de Man Booker-prize gewonnen voor haar tweede roman The Inheritance of Loss, een boek waaraan ze bijna acht jaar heeft gewerkt.

De Man Booker-prize is de belangrijkste literaire onderscheiding in de Engelstalige wereld. Jury-voorzitter Hermione Lee prees Desais boek als „een magnifieke roman van ruimdenkendheid en wijsheid, komische tederheid en krachtige politieke scherpte.” De juryvoorzitter van vorig jaar, John Sutherland, stelde in het dagblad The Guardian dat de roman het multiculturele karakter van onze tijd weerspiegelt. „Het is een gemondialiseerde roman voor een gemondialiseerde wereld.”

Desai bleef de Britse Sarah Waters voor, die met haar boek The Night Watch vooraf gold als de favoriete. Eerder waren al bekende schrijvers als Nadine Gordimer en Peter Carey afgevallen. Het was voor het eerst dat Desai meedong naar de Bookerprize, waaraan een geldsom van 50.000 pond (75.000 euro) is verbonden.

Desai’s boek, dat in Nederland is verschenen als De Erfenis van het Verlies, handelt over een in Groot-Brittannië opgeleide rechter in het Indiase deel van de Himalaya, die uitziet naar een rustige oude dag. Zijn plannen worden doorkruist door zijn kleindochter en de zoon van zijn lastige kok. De roman speelt zowel in India als onder illegale immigranten in New York.

Op subtiele wijze vlecht Desai het thema van de toenemende mondialisering en de problemen die deze voor individuele burgers vaak met zich meebrengt in haar boek. Het verlies waarvan de titel rept, slaat op Indiërs in de diaspora, met name illegale migranten, die in het nieuwe land hun vertrouwen in India gaandeweg voelen verslappen.

Desai, dochter van de Indiase romanschrijfster Anita Desai die zelf drie keer de short list voor de Bookerprize haalde, werd geboren in India. Ze kreeg haar opleiding in haar geboorteland maar ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Desai is niet de eerste Indiase vrouw die de Bookerprize wint. In 1997 ging die naar de eveneens 35-jarige Arundhati Roy voor haar roman The God of Small Things. Kiran Desai schreef tot dusverre één ander boek, Hullabaloo in the Guava Orchard.

Een interview met Kiran Desai en een recensie van haar boek op www.nrc.nl/kunst