Beck, muzikant, dichter en verzamelaar

Beck Foto Lex van Rossen T.A.V. KUNSTREDAKTIE
Beck Foto Lex van Rossen T.A.V. KUNSTREDAKTIE Rossen, Lex van

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

,,Waarschijnlijk iets van de Beatles, Rubber Soul of zo, toen ik zes of zeven was. In zo’n jaren-vijftig-zaak met luisterhoekjes. Die waren te hoog voor me dus ik kocht mijn plaat zonder te luisteren.”

Ben je een verzamelaar?

,,Ja, nu ik muziek kan downloaden, word ik steeds hebberiger. Ik heb ook veel cd’s en een grote lp-collectie. Ik heb nog steeds een voorkeur voor vinyl. Want de digitale geluidsgolven van mp3’s zijn vierkant. Dat is als het eten van iets scherps, dat prikt in je mond.”

Favoriete plaat:

,, Ik heb duizenden platen die ik evenveel koester. Veel classic rock: de eerste van Velvet Underground, Beatles, Stones, Dylan, Nick Drake, Joni Mitchell, de drie platen van The Stooges. Veel Braziliaanse muziek: Stan Getz, Joabim, folk van The Carter Sisters, en blues van Blind Willie McTell, Mississippi John Hurt, Willie Johnson.”

Beste dansnummer:

,,Aphex Twin, maar dat is ook denkmuziek. Puur om te dansen zijn Prince, James Brown. Ik heb mijn fasen: alleen maar Outkast, en dan weer iets van Jay-Z.”

Troostplaat:

,,Vooral Braziliaanse muziek. Die is ontstaan uit verwarring maar er spreekt een grote levensvreugde uit. Het is geen hersenloos plezier, maar vermengd met leed. Je kunt de zoetigheid daardoor beter verdragen.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten:

,,Dat ik opgroeide met Leonard Cohen en Joni Mitchell. Hoewel het sinds mijn eigen melancholische plaat Sea Change (2002) ook wel weer duidelijk is.”

Hester Carvalho

Bij de nieuwe cd The Information zal Beck op You Tube clips posten. Geluidstracks om zelf mee te mixen staan op www.beck.com of 47456 naar 7585

    • Hester Carvalho