Vermoeiend briljant

Cover van Veritas Monaldi & Sorti

In de barokke roman Veritas van Monaldi & Sorti (Cargo, 736 blz. € 25) zitten veel feiten, maar maakt dat hun ongeloofwaardige verhaal waar? Gert Jan de Vries schreef over het boek: ‘Voor de liefhebbers van de barokke romankunst is Veritas weer een genot. In uiterst bloemrijke taal weven Rita Monaldi en Francesco Sorti een complex web van fictieve intriges en kuiperijen die ze met stevige documentatie onderbouwen. Die ‘bewijsvoering’ komt heel overtuigend over, zeker in combinatie met het bijna obsessieve vertoon van feitenkennis. Het is interessant te weten of al die informatie wel of niet deugdelijk is en of de nieuwswaarde al dan niet wordt overdreven. Vorige boeken Secretum en Imprimaturwaren bij vlagen vermoeiend briljant. En Veritas is weer net zo spannend als Imprimatur terug. De auteurs hebben hun verhaal strakker getrokken en de uitweidingen beter in het verhaal vervlochten. Het blijft één grote zonde tegen dat ongelukkigerwijs zalig verklaarde thrillerrecensentenprincipe: geloofwaardigheid. De auteurs doen er alles aan om de lezer van de historiciteit te overtuigen. En het ís waar. Het is namelijk literatuur.’