‘Schade vergoeden na proces Hofstad’

Vrijgesproken verdachten in het strafproces tegen het islamitisch terreurnetwerk de Hofstadgroep eisen schadevergoedingen van minimaal enkele tonnen van de Nederlandse staat. Zo wil Jermaine W. 1.000 euro voor elke dag die hij in detentie heeft moeten doorbrengen.

Vandaag behandelt de Rotterdamse rechtbank de eisen van zes vrijgesproken verdachten van de Hofstadgroep. Advocaat C. Starmans eiste namens Jermaine W. in totaal 195.000 euro, waarvan 176.000 voor immateriële schade. Rachid B. eiste 210.000 euro. Zakaria T., die een jaar heeft vastgezeten, eiste vanmorgen een ton, vier keer het standaardbedrag. Zijn advocaat J. Pauw noemde dat „een realistische claim”. De hoogste eis zal komen van de advocaat van Nadir A. Die heeft al aangekondigd dat A. ruim 1,6 miljoen euro wil. Officier van justitie A. van Dam vindt de geëiste sommen te hoog. Hij meent dat het normale tarief – 75 tot 95 euro per detentiedag – volstaat.

De aard van de verdenking bepaalt de hoogte van de eisen, aldus C. Starmans, de advocaat van Jermaine W. Terrorisme is toch ernstiger dan doodslag, zei hij. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen besef van de enorme impact die verdenking van terreur op het leven van de verdachten heeft gehad. De meeste verdachten hebben ongeveer anderhalf jaar vastgezeten voordat ze werden vrijgesproken. Volgens Starmans kan W. door de ongewenste naamsbekendheid moeilijk aan werk komen. Hij eiste ook medewerking om de voornaam van zijn cliënt te wijzigen.

Terreurverdachten die ten onrechte bleken te zijn vastgehouden krijgen hogere schadevergoedingen dan andere verdachten. Een Marokkaans gezin in Utrecht kreeg eerder van de rechter een dagvergoeding van 500 euro in plaats van 95 euro. De politie deed een inval in hun huis op verdenking van de aanwezigheid van explosieven.

Volgens officier van justitie Van Dam zijn de verdachten, ook zij die later werden vrijgesproken, terecht aangehouden. Ze waren leden van een groep die daadwerkelijk strafbare delicten pleegde.