Residentiekorkest verwacht tekort van half miljoen

DEN HAAG, 10 OKT. Het Residentie Orkest in Den Haag kampt met flinke financiële problemen. Dat bleek gisteren uit antwoorden van het Haagse college op vragen uit de gemeenteraad. Ondanks het indienen van een sluitende begroting is er over het eerste half jaar een tekort van 160.000 euro en wordt voor 2007 een tekort verwacht van minimaal 0,5 miljoen euro. Volgens directeur Niels Veenhuyzen zijn de oorzaken de teruglopende publieks- en sponsorinkomsten, de kosten van de nieuwe chef-dirigent Neeme Järvi en het kwalitatief op niveau houden van de concertprogrammering, met goede solisten en gastdirigenten. Veenhuyzen noemt die oorzaken structureel. Het orkest krijgt veel minder overheidssteun dan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is daarover in gesprek met de gemeente. Veenhuyzen is optimistisch en vindt dat het orkest zelf ook initiatieven moet nemen.