Misselijk mannetje

poetinvliegtuig.jpgIk bezocht vandaag de begrafenis van journaliste Anna Politkovskaja. Veel oude mensen in een granieten hal, weinig jongeren. Heel veel kransen, maar niet van het Kremlin. 

En Poetin? We weten al dat hij een misselijk mannetje is, maar nu overtreft hij zichzelf. Na de moord zwijgt hij twee dagen. Dan belooft hij in een telefoongesprek met Bush een ‘objectief onderzoek’ naar de moord, alsof dat een concessie aan het Westen is.

Vandaag noemt hij de moord in Dresden een ‘verachtelijke daad’, maar voegt daaraan toe dat Politkovskaja ‘minimale invloed op het politieke leven in Rusland had’, dat ze vooral bekend was bij westerlingen en mensenrechtentypes, dat de moord ‘Rusland en Tsjetsjenië meer schade berokkent dan al haar publicaties’. Bovendien heeft hij informatie dat ‘veel mensen die zich verschuilen voor de Russische justitie langer het plan koesterden iemand op te offeren om een golf anti-Russische sentiment op te roepen’. Round up the usual suspects!

De familie dankt u voor deze troostrijke woorden, Vladimir Vladimirovitsj. Anna Politkovskaja was een onbetekenende troela, een landverrader en dood nog veel lastiger dan levend, dat wil u maar gezegd hebben. Heeft Poetin echt niet door hoe walgelijk dit soort taal is voor een staatshoofd? Nee, een sociopaat kan je geen gevoel leren.

Poetin wil winnen, altijd en overal, zelfs van het lijk van Anna Politkovskaja. Nou, Vova, gefelicteerd met deze nieuwe zege. Ga nu maar weer met je speelgoed spelen. 

    • Coen van Zwol