‘Makkelijk met geld’

Je sport veel?

„Ik doe drie keer per week aan rugby, twee keer trainen en op zondag een wedstrijd. Naar de fitnessschool ga ik eigenlijk niet. Dat is te ver fietsen. Ik heb destijds een 2-jarig lidmaatschap afgesloten, ik kan het pas in december opzeggen. Zonde van het geld ja. Daarna ga ik er eentje dichterbij zoeken. Rugby doe ik nu een jaar, bij de Haagsche Rugby Club. Vaak denken mensen dat het alleen om lompe kracht gaat, maar je moet juist slim zijn voor het spel. Er zijn allerlei codes en tactieken en er zijn verschillende typen spelers nodig. Ik sta op een positie waar je snel moet zijn.”

Waar naartoe ben je verhuisd?

„Naar een koophuis. Ik woonde in een huurhuis van ruim 40 vierkante meter, waar ik de wc en douche moest delen. De huur bedroeg 420 euro, inclusief. Nu heb ik een Haagse portiekwoning van 80 vierkante meter. Het huis kostte 129.000 euro. Ik heb verder niet gespaard voor mijn verhuizing. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik ben nogal makkelijk met geld. Als ik iets leuks zie, koop ik het ook direct. Op mijn lijstje staan nog een salontafel, badkamermeubel, wasmachine en een nieuwe bank. Ik denk dat ik elke maand een van deze dingen koop en de bank pas over een halfjaar aanschaf, als ik mijn vakantiegeld en de belastingteruggave binnen heb. Vanaf januari krijg ik er namelijk nog een kostenpost bij. Dan moet ik mijn studieschuld van 16.000 euro gaan terugbetalen. Per maand is dat 115 euro. Ik wist toen wel dat ik het ooit weer zou moeten terugbetalen. Desalniettemin zal het aflossen me tegenvallen.”

Aan wat voor leuke dingen geef je je geld dan uit?

„Ik koop veel boeken en tijdschriften, voor circa 200 euro per maand. Ik ga ook regelmatig uit eten, zo’n zes keer per maand. Dat kost maandelijks 200 euro.”

Vind je sparen belangrijk?

„Ik zou graag meer willen sparen, maar in de winkel kan ik me vaak niet beheersen. Heb ik het geld ervoor, denk ik dan. Ja, dus dan koop ik het toch. Het bedrag op mijn spaarrekening is hetzelfde als twee jaar geleden. Als er iets kapot gaat, heb ik misschien een probleem. Niet handig, maar ik lig er niet wakker van.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt