Knoflooksmokkel

Dat er een illegale markt is voor verdovende middelen als heroïne enknoflook.jpg cocaïne wisten we. Maar er wordt meer naar Europa gesmokkeld. Knoflook bijvoorbeeld. Vandaag verspreidde de Europese Commissie een persbericht over knoflooksmokkel. Hoe gaat dat? De grote boosdoener is China. Daar wordt veel van het spul geproduceerd - goedkoop natuurlijk. Om dat legaal in Europa te kunnen verkopen, moet er aan de grens van de EU worden betaald: 9,6 procent van de prijs, plus een bedrag van 1200 euro per ton. Tenminste, als het gaat om Chinese knoflook. Er zijn ook landen die een bijzondere relatie hebben met Europa. Voor hún knoflook hoeft niet te worden betaald. Daarom doen slimme handelaren alsof hun Chinese knoflook uit zo’n land komt, door certificaten te vervalsen of door hun handelswaar via die andere landen te vervoeren. Dat kost de Europese belastingbetaler zo’n 60 miljoen euro per jaar, heeft het Europees Bureau voor Fraudebestrijding OLAF berekend. Op een internationaal douanecongres in Pörtschach, Oostenrijk, werd er vandaag over gesproken.

    • Jeroen van der Kris