‘Klein Pompeï’ in het Vaticaan

‘Klein Pompeï’ in het Vaticaan ROME. Archeologen hebben gisteren een necropolis in het Vaticaan onthuld. De kerkhoven werden drie jaar geleden ontdekt tijdens de bouw van een parkeergarage. Een archeoloog spreekt van een „klein Pompeï” wegens de grote hoeveelheid gevonden beeldhouwkunst. De graven dateren van rond het jaar nul tot de vierde eeuw na Christus. Bijzonder is dat de doden afkomstig waren uit alle lagen van de samenleving. Foto AP In this undated photo provided Monday, Oct. 9, 2006 by the Vatican Museums, terracotta vases are seen in an ancient necropolis unearthed at the Vatican. Vatican Museums officials and archaeologists on Monday unveiled the necropolis, which was unearthed three years ago during the construction of a parking lot for Vatican City employees and vehicles. Visitors to the Vatican will soon be able to step into the newly unveiled necropolis likened by archaeologists to a ''little Pompeii'' of cemeteries which were the final resting place of the rich and not-so-affluent inhabitants during centuries of Roman imperial Rule. (AP Photo/Vatican Museums, ho) ** MANDATORY CREDIT ** ONE-TIME USE ONLY ** NO SALES ** Associated Press