Kavakos verkiest snik boven de zucht

Concert: Leonidas Kavakos (viool) en ensemble. Werken van Dvorák, Schulhoff en Brahms. Gehoord: 6/10 Concertgebouw, Amsterdam. Info: www.concertgebouw.nl.

Met een levendig kamermuziekconcert in de Kleine Zaal begon de de Griekse violist Leonidas Kavakos ‘zijn’ weekend in het Amsterdamse Concertgebouw. Kavakos komt later deze maand nog terug om bij het Koninklijk Concertgebouworkest het Tweede Vioolconcert van Bartók te spelen.

In Dvoráks Strijksextet in A, op. 48 gaf Kavakos meteen zijn visitekaartje af: hij verkoos inleving boven perfectie, de snik boven de zucht. Je zou er zijn liefde voor de volksmuziek in terug kunnen horen; muziek die hij van kinds af aan hoorde, maar nooit speelde. Toch bevatten alle werken op het programma ergens een volks element: de ‘Dumka’ bij Dvorák, een ‘Burleska’ in Erwin Schulhoffs Sextet, en in Brahms’ Eerste strijksextet, op. 18, kregen zowel het ‘Andante ma moderato’ en het ‘Scherzo: allegro molto’ iets boertigs. Dat laatste stak weer mooi af tegen het uiterst verzorgde begin- en slotdeel.

Het verrassendste programmaonderdeel was het Sextet dat Erwin Schulhof in 1924 voltooide – naast Bartóks Vioolconcert het enige twintigste-eeuwse werk dat Kavakos in Amsterdam zal spelen. Met meer vuur (in deel één en drie) en ijs (deel twee en vier) zal dit werk zelden eerder gespeeld zijn.

Het hielp hierbij ongetwijfeld dat Kavakos voor het concert een ‘dreamteam’ van musici mocht samenstellen, met onder meer de Nederlandse Quirine Viersen op cello. Het gezelschap was goed op elkaar ingespeeld, en speelde met veel plezier onder aanvoering van deze charismatische Griek.

    • Jochem Valkenburg