Persstemmen over Vlaams Belang

Belang van Limburg

Dat het Vlaams Belang deze gemeenteraadsverkiezingen zou winnen, dat was niet zo moeilijk te voorspellen. Al was het maar omdat de partij in veel gemeenten voor het eerst opkwam. Maar waar iedereen vooral naar uitkeek, was wat het Vlaams Belang zou doen in de steden waar de partij al sterk stond. En hier is de conclusie dat het Vlaams Belang blijkbaar zijn plafond heeft bereikt. In Gent is er verlies, in Mechelen en Antwerpen is er winst, maar de winst is voor het eerst zeer klein. Bovendien moet het Vlaams Belang opnieuw de SP.A van Patrick Janssens als grootste partij laten voorgaan.

[...] Voor Vlaams minister-president Yves Leterme en CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen werd het dan wel weer een fantastische dag. Zij hebben er met zijn tweeën voor gezorgd dat CD&V helemaal terug van weggeweest is en voor lange tijd de leiding van de Vlaamse operaties in handen krijgt. [...] Niet langer Guy Verhofstadt maar Yves Leterme is nu de numero uno van de Vlaamse én de Belgische politiek

De Standaard

[...] Dat betekent meteen dat de verkiezingen van 0810 voor de eerste keer in dertien stembusgangen geen feest werden voor Vlaams Belang. Ten opzichte van 2004 moet de partij stemmen inleveren. In drie symbolisch belangrijke steden wordt de opgang van extreem-rechts ten minste gestuit.

[...] De les van deze verkiezingen is in de eerste plaats een hoopvolle les. In Antwerpen, Gent en Mechelen – maar ook in steden als Brugge, Leuven, Oostende of Hasselt – heeft de Vlaamse kiezer goed bestuur beloond. Bestuur van politici die klaar en duidelijk durven te zeggen dat politiek bedrijven niet bestaat uit simplistische kreten.

De Morgen

Sinds die eerste Zwarte Zondag in november 1991 leek het wel een noodlot om verkiezing na verkiezing een nieuwe overwinning van het Vlaams Belang te noteren. Gisteren is er een einde gezet achter die lange reeks. Nee, niet in La Flandre Profonde, waar in heel wat gemeenten zes jaar geleden het Vlaams Blok niet eens opkwam. Maar in de centrum- en grote steden, waar het Blok ooit aan zijn opgang begon, is de groei nu afgestopt, kan men in het beste geval alleen van een status quo spreken. Vergeleken met 2000 tenminste.

Want wanneer men de cijfers van de partij in die grote steden neerzet naast hun resultaten bij de laatste verkiezingen van 2004 [...] dan gaat het Belang er zelfs significant op achteruit, en dan praten we in behoorlijk wat gevallen over percentages tussen de vijf en de tien procent.

[...] Als er één les te trekken valt uit deze verkiezingen, dan wel deze: als de kiezer ziet dat het de goede kant uitgaat, dan beloont ze het beleid. Hij weet ook wel dat niet alle problemen met slogans of hatelijk gezwam kunnen opgelost worden.

Het Nieuwsblad

Goed besturen loont

De kiezer hield duidelijk rekening met de prestaties van zijn gemeentebestuur. Was er interne verdeeldheid of getwist, dan was de kiezer genadeloos. Zoals in Aalst, waar het Vlaams Belang de grootste werd door de breuk bij de liberalen. Maar als hij tevreden was, liet de kiezer dat ook blijken. Goed bestuur werd beloond, zoals in Gent, waar zelfs de elders kwakkelende VLD stand hield.

We noteerden gisteren ook de zoveelste verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang. De gewenning is al zo groot dat niemand van de toppolitici daar gisteren nog de term ‘zwarte zondag’ op kleefde. [...] Vergis u niet: het Vlaams Belang boekte gisteren inderdaad een klinkende overwinning. Voor het grootste deel gaat dat wel om een inhaaloperatie in de landelijke gebieden, waar de partij haar vooruitgang bij de parlementsverkiezingen van 2003 en 2004 nog moest bevestigen op lokaal vlak. Maar het sprong toch in het oog dat in alle gemeenten waar het Belang voor de eerste keer meedeed, het onmiddellijk verkozenen haalde, en zelfs met veel panache.

Gazet van Antwerpen

Na 12 zwarte zondagen en een bestaan van 25 jaar telt Vlaams Belang nog altijd niet mee. Gisteren werd Vlaams Belang de grootste in Aalst, Boom, Borsbeek, Lier, Stabroek, Schoten, maar uiteindelijk komt de partij er geen stap mee vooruit.

De internationale pers was de laatste weken in Antwerpen neergestreken om schande over de havenstad te spreken. Het VB zou, volgens die media, allicht afstevenen op machtsovername. [...] Uitgerekend in de geboorteplaats van het Vlaamse Belang, in de stad Antwerpen, kreeg de partij gisteren een psychologische uppercut. Een zo grote afwijzing hadden de kopstukken niet verwacht. Het VB blijkt overwinnelijk.