Gelukkig geen romantiek tijdens bloedige oorlog

Troilus en Cressida van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel. Te zien t/m 21/10 NNT Theater,

Troilus en Cressida van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel.

Te zien t/m 21/10 NNT Theater, Bloemstraat, Groningen. Inl.: www.nnt.nl; 050-3113399.

****

„Ontucht, ontucht; altijd maar oorlog en ontucht,” roept de cynische knecht van de Griekse strijder Ajax uit. We kunnen verheven doen over de oorlog van de Grieken tegen de Trojanen, maar goedbeschouwd is het ook een macaber tijdverdrijf. Bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen is een ontluisterende, grimmige versie van deze klassieke twist te zien. William Shakespeare wijdde er zijn zwartste tragedie aan, Troilus en Cressida. Regisseur Floris van Delft maakt van de Griekse helden Ajax, Achilles en Diomedes vervelende opscheppers. De rede komt van de kant van de Trojanen, verdedigd door Hector. Cressida is een Trojaanse, Troilus komt ook uit Troje. Ze zijn verliefd temidden van het geweld.

Dat zou geen probleem zijn. Maar de vader van het meisje is overgelopen naar de Grieken. En zij wordt uitgeleverd. In haar woekeren de genen van het verraad voort: reden voor de Grieken om de Trojanen te belegeren. En reden voor Cressida zich door de Grieken te laten verleiden.

De Griekse spelers bekogelen de Trojaanse acteurs met zakjes gevuld met water. Helena, de beeldschone vrouw om wie alles is begonnen, zit verveeld op een bank en nipt van de wijn. De voorstelling heeft een ongekende vaart en vindingrijkheid en mist gelukkig elke zoete romantiek, die bij liefdestoneel hoort. Cressida (Sophie van Winden) toont dat liefde ook opportunisme is. Dat voedt bij Troilus (Yorick Zwart) de wanhoop. Daarnaast spreekt de knecht Thersites (Jef Hoogmartens) ontluisterend over liefde, spelend met zijn afgehakte hand van plastic. Bloed druipt over hem heen. Gruwelijk en fascinerend.

Kester Freriks

    • Kester Freriks