een weekeinde vol voetbal

In groep G, de EK-kwalificatiegroep van Nederland, behaalden Roemenië en Slovenië zaterdagavond een overwinning. De Roemenen waren voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Wit-Rusland, Slovenië versloeg op eigen veld Luxemburg met 2-0. Roemenië is met zeven punten uit drie duels nog ongeslagen en staat gelijk met Oranje.

Leo Beenhakker heeft met Polen zijn eerste overwinning in de EK-kwalificatiereeks geboekt. Polen won uit met 1-0 van Kazachstan, dat onder leiding staat van de Nederlander Arno Pijpers. Ebi Smolarek, oud-speler van Feyenoord, maakte kort na rust de enige goal.

Guus Hiddink wacht met Rusland (groep E) na de 1-1 tegen Israël nog steeds op zijn eerste zege in de kwalificatieronde. Andrei Arsjavin bracht Rusland al in de vijfde minuut op voorsprong. Pas in de 84ste minuut maakte invaller Ben Sushan gelijk. Rusland opende het toernooi ook met een gelijkspel, 0-0 tegen Kroatië. Hiddink baalde zaterdag flink in Moskou. „We zijn allemaal zeer teleurgesteld”, verzuchtte hij. „We hebben de wedstrijd op veel fronten gecontroleerd. We kregen ook vier tot vijf open kansen. Maar het is een oude wet in het voetbal, dat als je zelf niet scoort de tegenstander dat wel doet uit de enige kans die ze misschien krijgen. Dat is helaas gebeurd.”

Ook Engeland verloor in groep E kostbare punten. Het elftal van bondscoach Steve McClaren kwam in het stadion van Manchester United niet verder dan 0-0 tegen Macedonië. De uitwedstrijd won Engeland een maand geleden met 1-0.

Niet wereldkampioen Italië, Frankrijk of Oekraïne maar Schotland is na drie speelronden de verrassende koploper van de sterk bezette groep B. De Schotten verrasten voor eigen publiek met een zege op Frankrijk (1-0), afgelopen zomer nog verliezend finalist op het WK.

Wereldkampioen Italië won in eigen land met 2-0 van Oekraïne. Het was de eerste zege van de Italianen, die eerder gelijkspeelden tegen Litouwen en verloren van Frankrijk.

Spanje vervolgde tijdens de uitwedstrijd bij Zweden de slechte start in de EK-kwalificatie. De formatie leed alweer de tweede nederlaag in drie duels (2-0). De discussie over het aanblijven van de Spaanse bondscoach Luis Aragones zal de komende dagen opnieuw worden gevoerd. De oefenmeester leverde na de vorige nederlaag tegen Noord-Ierland zijn contract in. Op verzoek van de Spaanse voetbalbond kwam hij terug op die beslissing.

Tsjechië verpletterde San Marino met voor eigen publiek 7-0 en evenaarde daarmee het record van de grootste overwinning ooit van het land. De andere zege met dezelfde marge dateert uit juni 2005. Toen versloeg Tsjechië Andorra met 8-1. Na drie speelronden is Tsjechië in groep D nog zonder puntenverlies.

Slowakije blijft voorlopig de belangrijkste uitdager van Duitsland en Tsjechië in groep D. De formatie boekte een ruime uitzege op een kansloos Wales: 1-5. De Nederlandse arbiter Dick van Egmond beleefde een eenvoudige wedstrijd. Hij trok slechts twee gele kaarten.

België verloor zaterdag uit tegen Servië met 1-0. België heeft uit de eerst drie duels slechts vier punten verzameld en moet nu al serieus vrezen dat het opnieuw een grote eindronde zal missen. De Rode Duivels kwalificeerden zich ook al niet voor het EK van 2004 en WK van 2006.