De grond in de wijn proeven

Wijn wordt gelukkig steeds hipper. Langzaamaan moeten andere dranken hun terrein prijsgeven en vindt de wijn zijn weg naar een groter publiek. Een nadeel daarvan is dat je steeds vaker conceptuele wijnen ziet verschijnen. Wijnen die niet op ambachtelijke wijze zijn gemaakt, maar samengesteld conform een marketinggedachte, verkocht in blikjes en plastic flessen. Vaak goedkope en dunne wijnen zonder enig karakter.

Bij het ambachtelijk maken van wijn zijn de kwaliteit van de druif, het klimaat en de wijnmaker uiterst belangrijk. Maar de grond waar de druif op groeit, speelt wel de hoofdrol. De grond of ‘terroir’ kan zo prominent aanwezig zijn, dat de geoefende proever in veel gevallen kan proeven uit welk dorp en zelfs van welk stukje wijngaard de wijn afkomstig is.

Ik werd er laatst weer op plezierige wijze bewust van dat je de bodem in de wijn kan proeven. Ik was uitgenodigd voor een proeverij van Argentijnse wijnen in het nieuwe trendy restaurant Chang-I in Amsterdam Zuid. Daniel Pi, een Argentijnse wijnmaker van het huis Bodegas Trapiche, ging ons rode terroirwijnen laten proeven. Hij maakt iedere wijn van één afzonderlijke wijngaard. Elk jaar nodigt hij tachtig boeren uit om hun allerbeste Malbec druiven aan te leveren. Voorwaarde is dat de druiven slechts van één wijngaard afkomstig mogen zijn, geen onderling gemix dus. Daniel maakt van die druiven vervolgens tachtig wijnen die blind geproefd worden. Slechts drie wijnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en worden geproduceerd onder de noemer ‘single vineyards’. Deze wijnen worden de trots van het bedrijf en ambassadeur van de Argentijnse Malbec wijnen.

Ik proefde de drie wijnen, proefde opnieuw en bleef maar proeven. Ik proefde drie totaal verschillende wijnen, de ene wijn was een fluweelzachte met subtiele smaakschakeringen, de ander weer superintens met aardse smaken zoals cacao. En de laatste was een ware krachtpatser, met veel fruit en flinke tannines. Alle drie de wijnen waren bepaald door hun eigen specifieke terroir.

Kom maar op met die hippe wijnen, maar wel graag met beide benen op en in de grond.

Cuno van ’t Hoff

Heb je een door terroir bepaalde wijn gevonden? Mail naar cunovanthoff@wijnsuggestie.nl. Verder lezen: www.trapiche.com.ar of pluk: sms code 67960 naar 7585,

    • Cuno van 't Hoff