Critica Kremlin doodgeschoten

De bekende Russische journaliste Anna Politkovskaja is afgelopen zaterdag vermoord in de lift van haar flat. Politkovskaja stond bekend als een felle critica van president Poetin en het Russische militaire optreden in Tsjetsjenië.

Alles wijst op een huurmoord. Politkovskaja (48) stapte om tien over vier ’s middags uit de lift om boodschappentassen uit haar auto te halen toen een onbekende man haar driemaal in het bovenlichaam en eenmaal in het hoofd schoot. Hij liet een pistool met geluiddemper en afgevijld serienummer en vier kogelhulzen achter. De beveiligingscamera toont een jongeman in donkere kleding met basketbalpet.

Politkovskaja maakte sinds eind jaren negentig naam met bewogen reportages en onthullingen over corruptie, moorden en ontvoeringen in Tsjetsjenië voor de krant Novoja Gazeta. In het buitenland won ze vele prijzen; in Rusland werd ze met de dood bedreigd, aan een nepexecutie onderworpen en mogelijk vergiftigd.

Haar krant Novaja Gazeta zoekt de daders in eerste instantie in de omgeving van de Tsjetsjeense sterke man Ramzan Kadyrov. Politkovskaja schreef over kwalijke praktijken van diens militie en was bezig aan een lang stuk over hun martelpraktijken. Zij zei onlangs op de radio dat Kadyrov in het openbaar had gezegd dat haar ‘dagen geteld’ waren en dat ze in rechtszaken tegen hem wilde getuigen. Kadyrov vierde donderdag zijn dertigste verjaardag; hij mag zich nu formeel tot president van Tsjetsjenië laten kiezen. Hij zei geschokt te zijn door de moord, maar waarschuwt de dader niet in Tsjetsjeense hoek te zoeken. Poetin heeft niet gereageerd.

Ook is het mogelijk dat de dader afkomstig is uit de onderwereld van neonazi’s en ultranationalisten, die Politkovskaja eveneens haatten op grond van haar werk. De gezaghebbende journalist Vennediktov speculeert dat de moord wellicht een ‘pervers verjaardagscadeau’ is voor Poetin, die zaterdag zijn 54ste verjaardag vierde.

Miljardair Aleksandr Lebedev heeft 25 miljoen roebel (738.000 euro) uitgeloofd voor een tip die tot aanhouding van de daders leidt. Novaja Gazeta is voor 51 procent eigendom van de redactie en voor 49 procent van Lebedev en oud-Sovjetleider Gorbatsjov.

luis in de pels:pagina 5