België: links en rechts claimen zege

Het Vlaams Belang van Filip Dewinter heeft gisteren bij de gemeenteraadsverkiezingen in België op veel plaatsen gewonnen. In Antwerpen, de bakermat van de partij, groeide zij een klein beetje, met 0,5 procentpunt.

Ook de christendemocraten wonnen in veel Vlaamse gemeenten. Grote verliezer waren de liberalen van premier Verhofdstadt.

In Antwerpen behaalde de lijst van de socialistische burgemeester Patrick Janssens een spectaculair resultaat door met 15,8 procentpunt te groeien. Zijn SP.A, de ‘socialistische partij anders’, werd daardoor de grootste partij in Antwerpen met 35,3 procent van de stemmen. De afgelopen twaalf jaar was het Vlaams Belang de grootste partij in de stad. De partij van Dewinter kreeg 33,5 procent van de Antwerpse stemmen.

De uitslagen in Vlaanderen werden door links en rechts als een overwinning begroet. ,,De SP.A heeft deze verkiezingen gewonnen”, zei Johan Vande Lanotte, de voorzitter van de socialisten.

Maar ook het Vlaams Belang, dat in veel van de 308 Vlaamse gemeenten won, claimde de overwinning. ,,We zijn er fors op vooruitgegaan. We winnen in alle steden en gemeenten. De resultaten zijn spectaculair”, zei voorzitter Frank Vanhecke, de voorzitter van het Vlaams Belang.

Filip Dewinter, lijsttrekker van de partij in Antwerpen, sprak gisteravond laat van een Pyrrusoverwinning voor de Antwerpse burgemeester Janssens. Dat het Vlaams Belang in twee van de negen Antwerpse districten stemmen verloor, noemde Dewinter ,,een logisch gevolg van de toevloed van vreemdelingen”. Verder zei hij dat de Antwerpse burgemeester ,,zijn eigen coalitie kannibaliseert”. In Antwerpen hebben socialisten, christendemocraten, liberalen en groenen een coalitie gevormd om het Vlaams Belang uit het college te houden.

In Wallonië leken de socialisten gisteravond de verliezers te worden. De Parti Socialiste werd het afgelopen jaar geteisterd door schandalen. In Charleroi moesten enkele wethouders opstappen na schandalen.

    • Jeroen van der Kris