Nieuw spoor in Deventer moordzaak

Aanvullend onderzoek in de Deventer moordzaak heeft een nieuw DNA-spoor opgeleverd. Het betreft een zogeheten Y-chromosomaal DNA-profiel dat werd aangetroffen in nagelvuil van het slachtoffer.

Het profiel komt overeen met dat van fiscaal jurist Ernest Louwes, die twaalf jaar cel kreeg voor de moord. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) bekendgemaakt.

Het nieuwe onderzoek was een aanvulling op het oriënterend vooronderzoek dat het OM eerder dit jaar uitvoerde. Daaruit concludeerde het OM al dat er geen reden is aan te nemen dat een ander dan Louwes in 1999 een 60-jarige weduwe in haar huis in Deventer heeft vermoord. Louwes zelf heeft altijd ontkend. Louwes werd in eerste instantie vrijgesproken, maar in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. Via de Hoge Raad wist hij zijn zaak herzien te krijgen, maar ook daarna werd hij weer door het gerechtshof veroordeeld. Op 15 november dient bij de Hoge Raad zijn verzoek om de zaak opnieuw te heropenen.

Het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek (FLDO) in Leiden trof in nagelvuil van het slachtoffer celmateriaal aan dat afkomstig is van Louwes of een andere man met hetzelfde Y-chromosomaal DNA-profiel. Die kans is niet denkbeeldig: Het FLDO schat dat 3 à 4 procent van de Europese mannen een Y-chromosomaal profiel heeft met dezelfde DNA-kenmerken. Eerder troffen onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut al DNA van Louwes aan op de blouse van het slachtoffer. Dat betrof ‘klassieke’ profielen, waarvan de kans veel kleiner is dat ze overeenkomen met die van een ander.

Louwes’ advocaat G.J. Knoops noemt het „onbehoorlijk” dat het OM kort voor de zitting van de Hoge Raad de publiciteit zoekt. Volgens hem gaat het uitsluitend om „bespeling van de publieke opinie”. „Y-chromosomaal onderzoek heeft geen enkele bewijskracht.” Louwes zelf spreekt in een persbericht van „een nieuw konijn uit de hoge hoed”.

Het OM ontkent dat het de publieke opinie wil beïnvloeden. „Als de resultaten anders waren geweest, waren ze ook naar buiten gebracht”, zegt een woordvoerder.

Op de website van opiniepeiler Maurice de Hond, die gelooft in Louwes’ onschuld, verschijnen al maanden aanwijzingen dat Louwes’ DNA op een andere manier (via ‘besmetting’ of fraude) op de blouse van de weduwe terechtgekomen is. Ook heeft De Hond sinds eind vorig jaar de klusjesman van de vermoorde weduwe beschuldigd van de moord.