Natuur: het definitieve einde aan verveling van jongeren

Het artikel `De natuur, die gun je iedereen` (NRC Handelsblad, 28 september) signaleert terecht dat kinderen steeds minder geïnteresseerd zijn in de natuur.

Voor zeven natuurbeschermingsorganisaties was dit reden om anderhalf jaar geleden de WILDzoekers op te richten, een actieve natuurclub van jongens en meiden van 8 tot 16 jaar.

Het artikel legt echter vrij eenzijdig de nadruk op de rol van het onderwijs. WILDzoekers gelooft dat een aanbod dat aansluit bij de belevingswereld van jongens en meiden juist niet afhankelijk hoeft te zijn van ouderwetse natuureducatie. In de klas krijg je al zoveel te horen over wat je zou moeten, zowel de leraren als de leerlingen. Wij denken dat die oude visie van `grote mensen` die jou als jongen of meisje vertellen hoe belangrijk die natuur is zijn beste tijd gehad heeft en misschien zelfs afstotend werkt. Het gaat inderdaad om die topervaring, en die heb je niet in de klas. Wel als je mét de klas het bos in gaat. Speelbossen en WILDzoekerswouden zijn wat we nodig hebben, niet het zoveelste boekje of de zoveelste leergang.

Eerst de liefde, dan de nieuwsgierigheid, de verwondering, de fascinatie. Eerst het hart, dan het hoofd en later als de kinderen groot zijn de herinnering. De toekomstige herinneringen aan de natuur van de generatie van nu, dat is waar wij een bijdrage aan wil leveren.

    • Astrid van den Broek
    • Hans Geluk