Interview Ayaan Hirsi Ali 1

Boven het mooie interview met Ayaan Hirsi Ali (Zaterdags Bijvoegsel 30 september) staat een kop die correct verwijst naar een uiting van de geínterviewde, waar Frank Vermeulen terecht over doorvroeg.

Maar het misverstand blijft ook na het antwoord op die vraag.

Een instelling (parlement, regering, kerk, onderneming etc.) heeft geen geweten. Dat is iets persoonlijks. Het parlement is dus gewetenloos, maar dat is niet meer dan een constatering van een feit. Dat neemt niet weg dat een parlement tot een besluit kan komen dat moreel verwerpelijk is. Maar het aangedragen voorbeeld (de cijfers uit de jeugdzorg en de kindermishandeling), is niet voldoende uitgewerkt om daarover een moreel oordeel te kunnen uitspreken.

De kop `Hirsi Ali: parlement zwak` was genoeg geweest en even sterk als zij het heeft bedoeld.

    • S.V. Langeveld