Grofgebreid graag

Deze herfst en winter zijn gebreide truien, mutsen en jurken en vogue, weten Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's)

BREITREND: herfst- en wintermode van ontwerpers Vuitton © PETER STIGTER Stigter, Peter

Het lijkt alsof de herfst nu echt is begonnen. En eindelijk kunnen we nu al onze nieuwe aankopen showen, want de winkels maakten ons al hebberig toen de mussen nog van het dak vielen door de warmte. Nog niets in huis? Dan wordt het tijd voor een snelle, makkelijke update. Let op grove laarzen, heel veel zwart en nog veel meer breigoed. Natuurlijk, een trui of vest hoort bij het najaar, iedereen heeft wel iets in de kast hangen. Maar breigoed is dit jaar een serieuze trend dus je kan je er met goed fatsoen niet van afmaken met een simpel vestje of voddige trui met suède elleboogstukken. Het is een complete wintergarderobe, vaak grofgebreid dus handige doe-het-zelvers kunnen meteen aan de slag.

Om te beginnen is er de wintermuts, gehaakt of gebreid, voor mannen en vrouwen. En behoorlijk groot, denk aan model rastamuts. Vervolgens zijn er de vele arm- en beenwarmers als verlengstuk van mouwen, maillots, leggings of laarzen. In plaats van een sjaal komt een grote gebreide col of een kort, cape-achtig kledingstuk al of niet afgezet met (nep)bont – vooral leuk bij een jurkje, een andere grote trend dit najaar. De serieuzere mode-items zijn een lang gebreid vest, een jurk (toegegeven: heel tricky als je niet een van de slanksten bent) of een trui tot over de billen. Maar je kunt ook all the way gaan, zoals de ontwerpers van D&G: bij hen kun je terecht voor gebreide onderbroekjes, gebreide laarzen, Zweedse klompen met wollige bovenkant en tassen. Het is niet echt de bedoeling van top tot teen in gebreid goed gekleed te gaan, combineren met leer, zachtglanzend satijn of een matte, gladde stof is beter en moderner. Zoek het dus in tegenstellingen.

De leukste, interessante kledingstukken zijn er – uiteraard – voor vrouwen. Mannen komen er toch wat bekaaid vanaf. Spencers, truien, vesten en mutsen. That’s it. Maar, wél in opvallende kleuren en combinaties, met een subtiel lurexdraadje of in mooie prints. Dit zijn nu typisch van die kleren waarmee je als man zo’n saai, verantwoord pak een boost kunt geven. En bovendien eens kunt proberen een stille revolutie te starten op kantoor. Waar een trui al niet goed voor kan zijn.

    • Jetty Ferwerda