Grijskopspecht

Foto: Esa Ervasti; www.birdpix.nl. Grijskopspecht Ervasti, Esa

Voor deze olijfgroene spechtvogel moeten we diep de bossen en ook bergwouden in van Midden-Frankrijk tot de Balkan, Oost-Europa en zuidelijk naar Griekenland. De Grijskopspecht (Picus canus) lijkt op het eerste gezicht op onze Groene specht, maar benader hem voorzichtig in zijn biotoop van parken en houtwallen met open plekken. De verrekijker scherpt dan zijn kleuren aan, vooral het felrode voorhoofd van het mannetje, de grijze kop en de zwarte baardstreep van beide geslachten. In Nederland is de Grijskopspecht een zeldzame verschijning, in elk geval geen broedvogel. De zang is een aanhoudend, lachend kluu-kluu, dat geleidelijk laag en langzaam wordt. Ook roffelt deze soort veelvuldig, en de Groene specht niet. Het nest hakt hij uit in hoge, oude loofbomen. De vogel leeft van mieren, die hij dan weer laag op de grond zoekt.

Foto: Esa Ervasti; www.birdpix.nl.

Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks