Gianmaria Testa: Da Questa parte del Mare

Gianmaria Testa: Da Questa parte del Mare (LCD 2741441; distr. Harmonia Mundi)

Gianmaria Testa: Da Questa parte del Mare (LCD 2741441; distr. Harmonia Mundi)

Hij doet denken aan Leonard Cohen en aan landgenoot Paolo Conte. De Italiaanse singer/songwriter Gianmaria Testa is een praatzanger met een donkerbruin, licht schurend geluid. Op Da Questa parte del Mare, zijn zesde plaat sinds 1995 met voornamelijk eigen werk, staan overwegend langzame liedjes. In één daarvan doet hij het alleen met zijn gitaar, in andere liedjes wordt hij ondersteund door musici van gewicht. Zoals klarinettist Gabriele Mirabassi, trompettist Paolo Fresu en de overal opduikende gitarist Bill Frisell. Dat Testa niet van wijntje en Trijntje zingt, is te merken aan het dreigende ‘Tela di Ragno’ (spinneweb). Maar pas door het lezen van de teksten, in drie talen in het inlegboek, ontdek je dat het verhaal van deze cd dat van vluchten en ontheemdheid is. Met water en boten in de hoofdrol en alle gevaren daaromtrent. Anders dus dan de geparfumeerde boodschap van Paolo Conte. En gezien de achtergrond begrijpelijk; Conte was als burger advocaat, Testa stationschef bij het spoor.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen