Dansprijs gaat naar NDT

Tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Maastricht zijn gisteravond de Zwanen, de jaarlijkse dansprijzen van de Vereniging Schouwburg en Concertgebouw Directies, uitgereikt. De Zwaan voor beste dansproductie ging naar Nederlands Dans Theater-choreografen Paul Lightfoot en Sol León voor de voorstelling Shoot the Moon. Volgens de jury zindert het stuk van emotie, „waarbij elke beweging, hoe minimaal ook, een nieuwe zin, een nieuw woord of een nieuw leesteken in een verhaal is”.

De Zwaan voor beste dansprestatie van het afgelopen seizoen ging naar Frans/Japanse danser Tadayoshi Kogeguchi die in de solo Äffi van choreograaf Marco Goecke de muziek van countrylegende Johnny Cash gestalte gaf.

Het gala van de Nederlandse Dansdagen werd voorafgegaan door een kleinschalig debat over het onlangs opgestelde Rapport-d’Ancona over de podiumsector en het verslag About Common Ground van Dansplan 2020 waarin de knelpunten in en van de danswereld in kaart gebracht zijn.

In het rapport van voormalig minister d’Ancona luidde een van de conclusies dat in de podiumsector ‘we vooral last hebben van elkaar’. Het rapport wijst op de versnippering van het aanbod, het stagnerende subsidiesysteem en de programmeurs (‘zalenboeren’) die om de exploitatie rond te krijgen Lee Towers aantrekken om de zalen vol te krijgen.

    • Ingrid van Frankenhuyzen