Weersverbetering op komst

Na morgen neemt de wind af en is het vaker droog dan nat. De weersverbetering hangt samen met de komst van een hogedrukgebied. Maar de komende 24 uur bepaalt een lagedrukgebied, dat via de noordelijke Noordzee naar Scandinavië trekt, het Nederlandse weer.

Vanavond trekken fikse buien van west naar oost. Daarbij zijn onweer en windvlagen mogelijk. In de kustprovincies kunnen de windvlagen snelheden tot 90 kilometer per uur halen. Vannacht worden de buien minder in aantal en intensiteit en zijn er wat opklaringen. Het blijft wel stevig waaien; tegen en in de ochtend kan op de Wadden en aan de noordwestkust een stormachtige westelijke wind (kracht 8) staan. De temperatuur daalt naar 12 tot 15 graden.

Morgen overdag vallen er nog enkele buien, maar de zon breekt ook af en toe even door. In het zuidwesten van het land wordt het al snel droog en klaart het flink op, vooral in de namiddag en avond. Het is iets koeler dan vandaag met maxima tussen 14 en 16 graden, in Zeeland 17. De westelijke wind neemt in de avond en morgennacht duidelijk af.

Zondag trekt een hogedrukgebied naar de Alpen. Een uitloper ervan bereikt onze omgeving, wat leidt tot een droge dag met regelmatig zon. Het waait niet hard meer. De temperatuur stijgt naar 17 of 18 graden. Maandag nadert een zwakke regenstoring en misschien dat die de kustprovincies schampt. Het blijft vrij warm.