Topalov wint op eigen kracht: 4-4

Het staat weer gelijk in de tweekamp om het schaakwereldkampioenschap die in Elista wordt gespeeld door Veselin Topalov en Vladimir Kramnik. Gisteren won Topalov de achtste partij, waardoor de stand 4-4 is.

Het was de eerste partij die Topalov zelf aan het bord won. Zijn vorige zege, in de vijfde partij, was in feite veroverd door zijn manager Silvio Danailov, die met absurde protesten en beschuldigingen Kramnik vrijwel gedwongen had om niet op te komen.

Maar hoe de punten ook verdiend zijn, ze tellen wel. De riante voorsprong van 2-0 die Kramnik in het het begin had is weg en met nog vier partijen te spelen is nu alles weer mogelijk.

Op de persconferentie na de partij van gisteren deed Kramnik of hij ongeschokt was. Glimlachend verklaarde hij dat hij er nog steeds van overtuigd was dat hij de tweekamp zou winnen. Na de vorige partij was hij ook al zo soeverein opgetreden, door te zeggen dat hij om de ‘allersmerigste streken’ die hem geleverd waren niet boos kon zijn, maar alleen medelijden voelde.

Als dat vertoon van zelfvertrouwen al oprecht was, dan lijkt er toch weinig objectieve grond voor te zijn. In de eerste plaats speelde Topalov gisteren bijzonder sterk. De ingewikkelde openingsvariant had hij uitstekend voorbereid en in het eindspel wist hij Kramnik rustig en methodisch steeds meer de duimschroeven aan te zetten.

Kramnik moet door de gebeurtenissen van vorige week uit zijn evenwicht zijn geraakt. Wie zich ergert kan zich niet goed op het schaken concentreren en Kramnik zal steeds geplaagd worden door het besef dat de officiële stand van 4-4 in feite niet eerlijk is.

Het proces tegen de wereldschaakbond FIDE dat hij heeft aangekondigd is hoogstens een schrale troost. In het verleden heeft Viktor Kortchnoi dat ook eens geprobeerd en dat werd een jarenlange lijdensweg zonder resultaat.

    • Hans Ree