Provincie grijpt naast forse winst bij beursgang

De aandelen van de producent van kunststofbuizen Wavin gaan volgende week naar de beurs voor het dubbele van wat de provincie Overijssel en 24 gemeenten er vorig jaar voor hebben gekregen.

De overheidsaandeelhouders, waaronder de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle, kregen in september 2005 samen 210 miljoen euro voor bijna de helft van het totale aandelenkapitaal van Wavin, zo blijkt uit het prospectus van Wavin. Deze aandelen moeten komende week op de beurs minimaal 700 miljoen euro opbrengen.

„Dat is beduidend meer”, erkent gedeputeerde J. Klaasen van Overijssel. „Maar het is op de markt altijd de vraag of zo’n prijs beklijft.” Klaasen is „ wel verbaasd” dat Wavin zo snel naar de beurs gaat. „Maar als overheidsaandeelhouder moet je de zekerste weg kiezen, je mag niet speculeren met gemeenschapsgeld. Wij hadden vorig jaar alle informatie, de prijs die we kregen was een goede.”

De overheidsaandeelhouders kregen september vorig jaar ook 15 miljoen euro extra van mede-aandeelhouder CVC, een Angelsaksische bedrijvenopkoper (private-equityfinancier), om zich niet te verzetten tegen een snelle doorverkoop van het bedrijf.

Wavin zet circa 1,7 miljard euro om met de productie en verkoop van kunststofbuizen. Bij het bedrijf werken zo’n 7.300 mensen.

De overheidsaandeelhouders wilden vorig jaar bij de verkoop eerst een soort antispeculatiebeding in het contract opnemen: geen snelle doorverkoop aan een andere partij. CVC wilde zijn handen vrij houden en zag niets in zo’n bepaling in het contract en kocht die af voor 15 miljoen euro – geld dat extra naar de provincie en de gemeenten ging. De kans dat Wavin snel naar de beurs zou gaan, werd toen „niet erg groot” geacht, vond de beleggingsmaatschappij van de lokale overheden die de Wavin-aandelen beheerde.

De ‘antispeculatieclausule’ had een looptijd van twaalf maanden. De beursgang is dertien maanden na de verkoop. Naast ruim 200 miljoen euro voor hun aandelen kregen de overheidsaandeelhouders een lening terugbetaald, zodat hun totale opbrengst 312 miljoen euro was.

Wavin:pagina 11

    • Menno Tamminga