Lingerie!

Verkoopster Hu Nuhua giechelt als ik haar vraag waar ze haar eigen lingerie koopt. Ze wijst een witte push-up beha aan en vertelt: „Dit is een nagemaakt westers model. In de fabriek is er de Chinese naam ‘Dalian’ aan gegeven. De beha kost 6 euro, maar ik krijg hem natuurlijk gratis.” De Dalian is erg populair bij jonge Chinese vrouwen, weet Hu.

Ik merk op dat het vignet opvallend veel gelijkenissen vertoont met het westerse Triumph-label, maar daar heeft Hu nog nooit van gehoord.

In de markthallen van Yashaw kochten voorheen alleen kooplustige toeristen hun nepartikelen. Nu hebben ook Chinese vrouwen de smaak te pakken. Volgens Hu kopen steeds meer Chinese vrouwen buitenlandse nepartikelen. Ze zijn moderner, en toch betaalbaar voor de middenklasse.

„In de populaire Wangfujingstraat in het centrum van Peking kun je vooral beha’s van Chinese makelij kopen”, zegt Yubo, een jonge verkoopster van een belendende stand.

„Maar jonge Chinese vrouwen willen liever westerse producten. Ze komen hier samen met hun partner, en maken dan vaak ruzie over de lingeriekeuze. Mannen vinden zwarte beha’s sexy, vrouwen dragen liever bloemetjesmotieven. Sommigen nemen een plaatje mee uit de Chinese Vogue of de Bazaar, en wijzen dan aan waarnaar ze op zoek zijn.”

Veertiger Hu Nuhua mengt zich in het gesprek. „Jonge vrouwen willen en mogen nu hun borsten tonen. Mijn moeder mocht dat niet. Zij droeg Mao-pakjes, en ze moest haar borsten zo veel mogelijk wegdrukken. Mannen en vrouwen waren gelijk.”

Hu trekt me mee naar haar stand, en graaft in een van de zwarte zakken die onder de uitgestalde waar staan. „Zoiets droeg mijn moeder vroeger”, zegt ze terwijl ze een katoenen corset uit een zwarte zak vist. „Mijn moeder zweert er nog steeds bij, omdat ze niet anders gewend is. Maar Chinezen van haar generatie komen hier zelden. Dit is een plaats voor jonge vrouwen die zich sexy willen kleden. In China draait het tegenwoordig om zelfvertrouwen. Sexy ondergoed draagt daaraan bij.”

In de stand van Yu Bo verschijnt een jonge mollige Chinese vrouw, die een pyjamabroek met Mickey Mouse-print uit de rekken vist. Is zij niet op zoek naar sexy ondergoed? Ze wijst naar haar figuur, en zegt dat ze liever iets koopt dat lekker zit. En haar vriend, wat vindt die van een Mickey Mouse-pyjama? „Ik heb nog geen vriend”, lacht ze. „Dus draag ik alleen sexy ondergoed in het weekend, als ik uitga. ’s Nachts draag ik gewoon comfortabel ondergoed. Maar mijn toekomstige vriend zal daar wel anders over denken. Tegen die tijd kom ik hier zeker terug, om een sexy nachtsetje aan te schaffen.”

Bettine Vriesekoop

    • Bettine Vriesekoop